Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2019. 08:52 >> 11:18
3

U PLJEVLJIMA

Gradnja bolnice u drugoj polovini 2021.

Ukoliko sve bude teklo po planu, izgradnja novog objekta Opšte bolnice u Pljevljima mogla bi početi u drugoj polovini 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 

Predstavnica Ministarstva zdravlja Milica Škiljević kazala je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da je planirana gradnja bolnice u Pljevljima nastavak trenda kad je riječ o ulaganjima u sjever Crne Gore.

"Dobar prvi korak je da imamo riješenu lokaciju buduće Opšte bolnice. Opština je pokazala spremnost da učestvuje u izgradnji, na način što će ustupiti zemljište. To je značajn doprinos", rekla je Škiljević.

Započela je procedura pripreme projektnog zadatka, a naredne sedmice lokalnoj samoupravi uputiće zahtjev za izdavanje Urbanističko-tehničkih uslova (UTU).

"Naredne godine slijedi idejno rješenje, potom glavni projekat, zatim revizija, a onda imamo finalni dokument. Vjerujem da će, ako sve bude po planu, krenuti u drugoj polovini 2021. godine. Od dobre pripreme zavisi ishod realizacije projekta", istakla je Škiljević.

Postojeći kapacitet bolnice je 121 krevet, a projektom će se ići na povećanje broja kreveta.

"Biće to između 200 i 210 kreveta, kako bi se približili standardu od 6,4 kreveta na 1.000 stanovnika", kazala je Škiljević.

Ona je istakla da će nakon završenih specijalizacija, Opšta bolnica u Pljevljima za nekoliko godina imati 17 novih specijalista i jednog subspecijalistu. Na pitanje da li će se vratiti u Pljevlja, ona kaže: "Radimo na tome, poboljšavamo uslove za ljekare, rješavajući stambena pitanja da postojeći ljekari ostanu i novi dolaze".

Direktor Opšte bolnice Erdal Lalović rekao je da je tamošnja zdravstvena ustanova izgrađena 60-ih godina prošlog vijeka, te da je paviljonskog tipa.

"Paviljonski tip bolnice ostao je samo u Pljevljima, što se Crne Gore tiče. Zgrade su pretrpjele duboku starost, iako se adaptaciono ulagalo posljednjih godina. Sve to iziskuje velike finansijske izdatke", rekao je Lalović.

On ističe da je veoma teško finansijski održavati paviljone, naročito kad je riječ o grijanju tokom zimskih mjeseci.

Pljevaljska bolnica, kaže on, ima potrebu za povećanjem ljekarskog kadra.

"Pljevaljska bolnica ima 24 specijaliste i subspecijaliste. Nikada više nije bilo specijalista u našoj bolnici kao sada. Ali sa razvojem terapijskih metoda, dijagnostika, pljevaljska bolnica ima potrebu za uvećanjem kadra, na čemu Ministarstvo zdravlja kontinuirano radi", napominje Lalović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније