Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

23. 10. 2019. 07:02 >> 07:02
1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Uvrede trpi svaki treći učenik

Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama došla je do podataka da trećina učenika osnovnih škola (33,9 odsto) doživljava uvrede ili provokacije, dok se 20,7 procenata osnovaca izjasnilo da mu se desilo fizičko nasilje u školi.

U Predlogu nacionalnog akcionog plana za prevenciju nasilja među učenicima u Crnoj Gori, koji su uradili Udruženje Roditelji, Juventas, Unija srednjoškolaca i Ministarstvo prosvjete, navodi se da je učestalost verbalnog nasilja nešto izraženija među učenicima srednjih škola.

"Tako je 40,2 odsto učenika navelo da ga je vršnjak nazivao ružnim i pogrdnim imenima, 38,7 odsto učenika se izjasnilo da je bilo povrijeđeno, jer je vršnjak širio netačne priče o njemu, 40,2 odsto učenika se izjasnilo da mu je vršnjak bez odobrenja uzimao stvari i školski pribor, dok je 18,8 odsto učenika doživjelo fizičko nasilje", navodi se u Predlogu plana za preveniciju.

Istraživanje rađeno prije godinu dana pokazalo je da je 44 odsto nastavnika osnovnih škola navelo da su ime učenici požalili da su doživjeli fizičko nasilje.

Više od polovine nastavnika osnovnih (56.2 odsto) i srednjih (68.8 odsto) škola ne zna da postoji jasna odredba koja definiše odgovornosti zaposlenih u školi, kada je riječ o rješavanju problema vršnjačkog nasilja.

"Čak 33 odsto nastavnika osnovnih i 38,2 odsto nastavnika srednjih škola ocjenjuje da je efikasnost centara za socijalni rad veoma ili uglavnom niska, kada je riječ o mehanizmima rješavanja problema vršnjačkog nasilja", piše u predlogu.

Istraživanje je pokazalo da 10,8 odsto učenika osnovnih škola navodi da se osjećalo povrijeđeno, uplašeno ili postiđeno zbog sadržaja koji je njegov vršnjak podijelio na društvenim mrežama.

Gotovo svaki peti učenik i učenica srednje škole navode da su doživjeli ovakvu neprijatnost navode u projektu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније