Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 10. 2019. 16:22   >>  16:38

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

Ubrzo gradnja novih vrtića sa 800 mjesta

Broj djece preko tri godine koja borave u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori porastao je na preko 70 odsto, kazao je ministar prosvjete Damir Šehovič. On je najavio da da ubrzo počinje gradnja vrtića koji će obezbijediti dodatnih 800 mjesta.

Šehović je na današnjoj konferenciji UNICEF-a o ranom razvoju djeteta koja se održava na Univerzitetu Donja Gorica kazao da taj razvoj jedan od prioriteta Ministarstva.

Kako je saopštio, u posljednjih nekoliko godina broj djece preko 3 godine u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori je porastao sa preko 50 odsto na preko 70 odsto.

 „Takve podatke mora pratiti i ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, te je u prethodne dvije ipo godine otvoreno je oko 1 700 novih mjesta za djecu u vrtićima. U narednom periodu očekujemo da će se obezbijediti dodatnih 750 - 800 novih mjesta i to kroz vrtiće Bloku VI, Pljevljima, Ulcinju i Herceg Novom i Rožajama“, poručio je Šehović.

Kako je istakao, budžet Ministarstva prosvjete koji se odnosi na predškolsko obrazovanje porastao je u periodu 2015-2018 za otprilike trećinu – sa 14 na oko 21 milion eura.

Ministar je najavio i potpisivanje novog kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam novih vrtića.

“Samo izgradnjom tih novih jedinica imaćemo dodatno još 1 550 – 1 600 mjesta za smještaj djece. Riječ je o vrtićima u City kvartu, Bloku 35-36, Zlatici, Starom aerodromu, Beranama, Bijelom Polju i Plavu.”

„Kada je riječ o uslugama u vrtićima, naravno da smo potpuno svjesni da proširenje obuhvata ne smije da ide nauštrb kvaliteta. Pomenuću samo dvije aktivnosti koje su usmjerene na postizanje ovog cilja. Prva je da smo pokrenuli veliki broj interaktivnih službi, a to su vrtićke jedinice u udaljenim krajevima, koje smo formirali želeći da predškolsko obrazovanje učinimo dostupnim svima”, kazao je Šehović I dodao da se ove školske godine u svim vrtićima primjenjuje Portfolio za praćenje napretka djece, kojim se uvodi ujednačeno praćenje napretka i omogućava da se svakom djetetu blagovremeno pruži podrška.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније