Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 10. 2019. 10:33   >>  12:35 1

MARKOVIĆ PORUČIO

Benefite rasta i stabilnosti osjetiće najmlađi

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da moramo razumjeti da obrazovanje ne počinje polaskom djeteta u školu, te da je teško, ako ne i nemoguće nadoknaditi ono što se propusti u prvim godinama života.

"Crna Gora je nepovratno postala dio modernog i naprednog svijeta. Da bi kao društvo opstali u globalnoj utakmici, moramo stvarati uslove da naše buduće generacije ni u čemu ne zaostaju za vršnjacima iz najrazvijenijih društava, a ponajmanje u svom obrazovnom kapacitetu", kazao je premijer Marković otvarajući konferenciju „Investiranje u rane godine – Konferencija o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj djece“.

Za budućnost našeg društva, istakao je on, vanredno je važno da razumijemo neophodnost višestrukog ulaganja u rani razvoj djece.

"Upravo će benefite našeg sadašnjeg rada, a posebno ekonomskog rasta i ukupne stabilnosti crnogorskog društva, u velikoj mjeri osjetiti najmlađa kategorija našeg stanovništva. Nemamo nikakvih dilema da ulažući u njihove prve korake obezbjeđujemo dugoročan i održiv razvoj društva, uspostavljenog na zdravim osnovama", rekao je predsjednik Marković na konferenciji koju su organizovali UNICEF i UDG.

Zamjenik regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju dr Filip Kori naglasio je da se ulaganje u rani razvoj djece višestruko isplati i da je to odgovornost svih činilaca društva.

„Koristi se ogledaju u boljim obrazovnim i zdravstvenim ishodima, nižoj stopi kriminala i većoj zaradi pojedinaca. Sa druge strane, kada nema ulaganja u programe razvoja u ranom djetinjstvu, države mogu da izgube i do dvostrukog iznosa sadašnjih izdvajanja za zdravlje i obrazovanje”, istakao je Kori.

Rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) prof. dr Veselin Vukotić kazao je da su prvih šest godina života period kada nastaje istorija budućnosti svakog čovjeka.

„Naši životi, naši karakteri nijesu ništa drugo do oživljavanje onih osobina i sklonosti koje smo stekli u prvih nekoliko godina života. Dječji snovi su životna agenda svakom od nas. Zato treba da shvatimo da ti zdravi dječji snovi vode izgradnji zdravog društva. Upravo to zdravlje društva je mnogo važniji efekat ulaganja u živote djece do 6 godina, od svih ostalih uključujući i ekonomske efekte,“ kazao je Vukotić.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da su investicije u rani razvoj djece strateški prioritet Crne Gore na putu pristupanja Evropskoj uniji.

“Crna Gora postiže napredak u rješavanju potreba djece u različitim oblastima, uključujući obrazovanje, socijalnu uključenost i zaštitu i zdravlje. Za rješavanje ovih izazova potreban je višestruki i multisektorski odgovor, obezbjeđujući dugoročan, koherentan i održiv pristup i rezultate”, poručio je Orav.

Prvu prezentaciju na konferenciji imao je međunarodni stručnjak i profesor pedijatrije na Univerzitetu Melburn u Australiji Frank Oberklaid koji je sa naučnog aspekta objasnio šta je rani razvoj djeteta, zašto je on bitan za svako društvo i zašto treba ulagati u rani razvoj djece.

“Ako sve prođe kako treba tokom prvih godina života, ako je razvoj mozga optimalan, onda postoje dobre šanse da dijere izraste u zdravu, produktivnu odraslu osobu, ali I obratna situacija je tačna”, poručio je Oberklaid.

Istražujući dokaze i dobre prakse iz cijelog svijeta, ova dvodnevna konferencija, koja se održava na Univerzitetu Donja Gorica, preporučiće konkretne, inovativne i isplative politike i programske mjere koje vlade mogu preduzeti kako bi osigurale dugoročni ekonomski rast i ostvarivanje prava sve djece.

Konferencija ima za cilj da utiče na tekuće procese ekonomskih i reformi javne uprave i podstakne regionalnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније