Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

21. 10. 2019. 17:10   >>  17:09

U CGO OCIJENILI

Izvještavanje medija o LGBTIQ zajednici uglavnom pozitivno

Centar za građansko obrazovanje (CGO), nakon dvomjesečnog praćenja izvještavanja medija o LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, konstatovao je dominantno pozitivno i neutralno izvještavanje medija o Povorci ponosa i vezanim temama.

CGO je, u okviru projekta "NE diskriminaciji, DA različitosti", od 21. avgusta do 20. oktobra, sproveo monitoring medijskog izvještavanja, a istraživanjem je obuhvaćeno izvještavanje 15 medija, i to tri televizije (RTCG, TV Vijesti i TV Prva), pet dnevnih novina (ND Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Večernje novosti) i sedam portala (Vijesti, CdM, Analitika, Antena M, RTCG, IN4S i FOS media).

Nalazi prve faze monitoringa, odnosno perioda od mjesec dana u susret, na sam dan održavanja i dan nakon Povorke ponosa, predstavljeni su 23. septembra.

"Tokom ovog dvomjesečnog monitoringa medija o načinu izvještavanja o LGBTIQ pravima u medijima prije, tokom i nakon Povorke ponosa ukupan broj medijskih objava kod posmatranih medija bio je 357, od čega je najviše plasirano na portalima (64%), a najmanje u televizijskom sadržaju (9%). Posmatrano pojedinačno po portalima, najviše objava bilo je na portalu Vijesti (51), a ovaj portal je i ukupno u odnosu na sve medije generisao najviše objava, zatim na Anteni M (37), pa na portalu RTCG, Analitika i FOS Media (po 31), CDM (30) a najmanje na portalu IN4S (16). U štampanim medijima, najviše objava plasirano je u dnevnicima Pobjeda i ND Vijesti (po 25 objava), zatim u Danu (24), Dnevnim novinama (18), a najmanje u Večernjim novostima (6). U TV sadržaju, LGBTIQ zajednica se našla u po 12 objava na TV RTCG i TV Vijesti, dok je TV Prva najmanje izvještavala o ovoj temi (8 objava)", ističu u CGO.

Najviše objava je plasirano uoči Povorke ponosa (20. septembra 2019. – 31 objava) i na sam dan održavanja Povorke ponosa (21. septembra 2019. - 33 objava). Značajan publicitet imao i napad na transrodnu osobu u Kolašinu (31. avgust 2019. – 17 objava), kao i predstavljanje istraživanja o diskriminaciji transrodnih i rodno varijantnih učenika/ca u crnogorskim srednjim školama Asocijacije SPEKTRA (11. oktobar 2019. – 11 objava).

U posmatranom periodu, mediji i ostali subjekti su imali dominantno neutralan pristup prilikom plasiranja informacija u vezi sa pripadnicima LGBTIQ zajednice. Od ukupnog broja objava 54% imalo neutralan pristup, zatim 38% afirmativan, a 7% negativan u odnosu na LGBTIQ zajednicu.

"Na portalima Vijesti i Antena M bilo je najviše objava pozitivnog, a na portalu IN4S negativnog tona. Generalno, najveći procenat negativnih u odnosu na ukupan broj plasiranih objava našao se na portalu IN4S (75%), pozitivnih na Javnom servisu RTCG (58,33%), a neutralnih u ND Vijesti (68%). U televizijskom sadržaju nije evidentirano prisustvo negativnog publiciteta", navodi se u saopštenju CGO.

Pripadnike LGBTIQ zajednice su uglavnom pominjale nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima (131 objava), a slijede pojedinci (79 objava), kao i državni organi i institucije (55 objava). Samoinicijativno izvještavanje medija o LGBTIQ zajednici uočeno je kod 19 objava odnosno svega 5% od ukupnog broja objava, od čega najviše na portalu Vijesti (8 ) i u dnevnim novinama Vijesti (5).

O temi su u negativnom kontekstu najviše govorili pojedinci i pripadnici pojedinih političkih partija, dok je kod državnih organa i lokalne samouprave prevladalo neutralno pominjanje. Kod neplaniranih pominjanja LGBTIQ zajednice muškarci su se kao sagovornici pojavili u 66%, a žene u 34% objava.

U tematskom pregledu objava najzastupljenije su promotivne aktivnosti (Povorka ponosa i ostali događaji) i konkretni slučajevi nasilja. O ostalim bitnim temama za LGBTIQ zajednicu, poput pravnog okvira, zapošljavanja i slično, gotovo da se i nije govorilo.

Kada mediji izvještavaju o LGBTIQ zajednici, te teme se onda uglavnom pojavljuju kao primarne (77% objava) i na vidljivim pozicijama (76% objava). Nažalost, kod 10 objava primijećena je upotreba neadekvatne terminologije (7) ili pogrdnih naziva (3), pri čemu se najviše pogrdnih naziva našlo u objavama na portalu IN4S i u Večernjim novostima.

U osvrtu na nalaze istraživanja Jovan Ulićević, izvršni direktor Asocijacije Spektra, ocjenjuje da su vidljivi efekti intenzivnog rada na edukaciji medija kad su u pitanju ljudska prava LGBTIQ osoba, kao i insistiranje na izvještavanju koje je poštujuće, informisano i objektivno.

Ulićević navodi da se mora više otvoriti medijski prostor za vidljivost lezbejki, biseksualnih, trans i kvir žena, koje su rijetko u fokusu medija.
"Važno je da se nastavi rad sa novinarima/kama sa ciljem unaprijeđenja izvještavanja o LGBTIQ temama, naročito trans i inter temama koje još uvijek bilježe određen stepen senzacionalističkog i stereotipnog izvještavanja", zaključio je Ulićević.

Projekat "NE diskriminaciji, DA različitosti", CGO sprovodi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Kroz projektne aktivnosti, teži se, između ostalog, i poboljšanju kvaliteta medijskog izvještavanja o LGBT pitanjima, što bi uticalo na djelotvorno povećanje znanja o ljudskim pravima LGBT osoba i poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba. Stručni dio istraživanja za potrebe projekta uradila je kompanija Arhimed.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније