Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2019. 09:35   >>  09:39

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Karcinom dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Cilj skrining programa ranog otrkivanja karcinoma dojke, koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja na nacionalnom novou, je otrkivanje svih promjena na dojci u početnoj fazi, kada je mogućnost izlječenja izuzetno velika, saopštio je dr Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja.

Knežević je učestvovao na radionici koju je za zaposlene u kompaniji Telekom, organizovala NVO "Brini o sebi", povodom obilježavanja Oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

U toku je peta kampanja za prevenciju karcinoma dojke, pod nazivom "Pođi na kontrolu", koju sprovodi ta nevladina organizacija, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore.

"S obzirom na to da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, jedan od glavnih prioritera Ministarstva zdravlja upravo su preventivni pregledi. Skrining program ranog otrkivanja dojke organizovan je tako da se žene određene životne dobi pozivaju na preventvni mamografski pregled, koji im zakazuje izabrani doktor bez uputa, u posebnim terminima", kazao je Knežević.

Ukoliko se otkriju neke promjene, žene se pozivaju na dodatnu dijagnostiku i liječenje.

"Ipak, nijesmo zadovoljni odzivom žena, što pokazuje da se još mora raditi na podizanju svijesti cjelokupne populacije o značaju prevetivnih pregleda za njihovo zdravlje i život. Ministarstvo zdravlja i svi u zdravstvenom sistemu smo tu da brinemo o zdravlju naših građana, ali bez odgovornosti samih građana i ne možemo imati zadovoljavajuće rezultate, poručio je Knežević.

On je pozvao sve pripadnice ljepšeg pola da idu na redovne preventivne preglede i na taj način sačuvaju svoje zdravlje.

Predsjednica NVO "Brini o sebi" Ivona Dabetić Jovović kazala je da je kampanja "Pođi na kontrolu" usmjerena na pružanje relevatnih informacija o ovom oboljenju, edukaciju o načinima prevencije, kao i na motivisanje žena za preuzimanje brige o sebi i obavljanje redovnih samopregleda i preventivnih pregleda dojki.

"Važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne ultrazvučne i mamografske kontrole", kazala je Davetić Jovović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније