Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

19. 10. 2019. 09:00 >> 09:08
3

NA JEZERU

Za nadzor krivolova trebalo bi bar 5 patrola

Da bi Skadarsko jezero bilo pokriveno u slučaju krivolova potrebno je makar pet patrola koje bi bile operativne 24 sata dnevno, kazala je inspektor za poljoprivredu i ribarstvo Dragana Kandić-Perović.

Ona je, komentarišući to što jegulje ima sve manje u Skadarskom jezeru, čemu najviše doprinose krivolovci, rekla da u vrijeme ribolovnog zabrana imaju pojačane kontrole, ali da nije baš tako jednostavno stvari držati pod kontrolom.

“Skadarsko jezero je veliko, trebalo bi postaviti patrolu od Rijeke Crnojevića na jednu stranu, na drugu Malo blato, na treću Murići, na četvrtu Podhum, jednu u Zetu. Moralo bi biti operativno bar pet patrola - 24 sata, da bi jezero bilo pokriveno”, kazala je Kandić-Perović u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe i da jezero nije tanjir pa da bi se sve moglo jasno vidjeti i iskontrolisati, jer ima dosta vrba, drveća...

Napisano 40 do 50 kazni

Ribokradice, kako je rekla, dobro se prilagođavaju, a veoma su vješti u skrivanju.

“Jer se patrola ili policijska ili Nacionalnog parka jako dobro prepoznaje. U vrijeme ribolovnog zabrana pojačano radim sa policijom, nikad bez policije, a idem i sa ribočuvarima NP Skadarsko jezero”, istakla je ona.

Kaže da su iz NVO sektora u pravu kada kažu da se u jezero baca po pet kilometara mreže u vrijeme zabrana.

“Sve je to znalo da prođe kroz moje ruke, da se vadi, sprečava ribolov. Nadam se da će biti bolje, situacija je takva kakva je. Sa pripadnicima policije ima nas dovoljno da možemo da spriječimo krivolov”, istakla je ona.

Postavljena je termalna kamera, a uvid u to što se dešava imaju na 70 površina jezera.

Na pitanje koje mjere se sprovode, ona kaže da obavljaju nadzor i kontrolu na samom jezeru, na putevima oko jezera, pijacama i restoranima.

“Sve se to kontroliše. Imali smo dosta kazni, svaki pojedinačni prekršaj je 500 eura. Ako nema ribolovnu dozvolu, bez obzira na vrstu ribolova, kazna je 500 eura, ako su nedozvoljena sredstva još 500 eura, ako je pogrešno vrijeme, pogrešno mjesto. Tako da mislim da sam tokom 2018. i 2019. izrekla 40-50 kazni, što je dosta”, tvrdi ona.

Ribe sve manje

Ekipa TVCG posjetila je Skadarsko jezero. Ratko i Radomir skoro četrdeset godina ribare na najvećem balkanskom jezeru. Ono što primjećuju posljednjih godina, kažu, zabrinjava.

"Mi kao ribolovci, koji smo povezani među sobom, mi se hvalimo ako uhvatimo ribu, ali ove i prošlih godina sve manje i manje je ima. Čak se vraćamo bez ribe i ako ostajemo po par dana u ribolov iz meraka nekog i užitka. Čak se vraćamo i bez jedne ribe", rekao je Ratko Pajović iz NVO "Grupa za zaštitu šarana".

Sve to se dešava, kažu sagovornici TVCG, zbog krivolovaca. Tog problema je svestan i prvi čovjek Nacionalnog parka Nikola Ivanović.

“Skadarsko se proteže na 221 km kvadratni na teriotriji Crne Gore, a činjenica da ima dosta naselja i dosta ljudi koji se bave ribolovom nam govori da vjerovatno ima izražen ribolov", kazao je on.

Nekoliko godina kao volonteri NVO "Grupa za zaštitu šarana" Ratko i Radomir pomažu NP Skadarsko jezero u borbi protiv krivolova, ali su nezadovoljni radom nadzornih službi na jezeru.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније