Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

19. 10. 2019. 07:05 >> 07:10
3

DO 2020.

Planiraju prodaju Gazela i suvišnih brodova

Ministarstvo odbrane (MO) planira da do 2020. godine proda devet helikoptera tipa Gazela, četiri aviona G-4 i devet brodova koji su trenutno višak. To je predviđeno Dugoročnim planom odbrane koje je objavilo MO. Prihod od prodate imovine, navodi se u dokumentu, biće iskorišćen za modernizaciju crnogorske Vojske.

Prema objavljenom izvještaju, u skladištima kopnene vojske nalaze se značajne količine neperspektivnog naoružanja i vojne opreme: razni tipovi zastarjelog naoružanja, nuklearno-hemijsko biološka (NHB) sredstva, sanitetska sredstva, logorska oprema, odjevna oprema i drugo. U Vazduhoplovstvu se izvan operativne upotrebe nalaze avioni tipa N-62 (G-4) koji su oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju.U Mornarici se, navodi se u dokumentu, u višku nalazi 9 brodova.

"Uvođenjem u operativnu upotrebu rekonstruisanih topovnjača RTOP 405 i RTOP 406, patrolni brodovi 33 i 34 će biti oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju. Takođe, u skladištu 'Lepetane' nalaze se značajne količine neperspektivnih rezervnih djelova za brodske uređaje i sisteme, koji nijesu više u upotrebi u Mornarici. Planirano je da se sva sredstva koja su višak riješe najkasnije do kraja 2020. godine", navedeno je u dokumentu.

Osim neperspektivne vojne imovine, veliki problem za vojsku i Ministratsvo, predstavlja višak ubojnih sredstava, koje se Ministarstvo obavezalo da će uništiti do 2020. godine. U skladištima Vojske trenutno se nalazi 1.524,62 tone viškova ubojnih sredstava.

"Značajne količine viškova ubojnih sredstava, naoružanja, vazduhoplova, brodova, sredstava opšte logistike i rezervnih djelova opterećuju funkcionisanje Vojske, zbog troškova održavanja, kao i angažovanja ljudstva na njihovom čuvanju", ističe se u dokumentu.

Višak ubojnih sredstava, dodaju u resoru odbrane, predstavlja i dalje bezbjednosni rizik za Crnu Goru.

"U periodu od obnove nezavi-snosti Crne Gore, količine ubojnih sredstava u skladištima Vojske smanjene su za 9.715,85 tona ili 86,4 odsto od ukupnih viškova ubojnih sredstava, koji su iznosili 11.240,47 tona. U skladištima Vojske trenutno se nalazi 1.524,62 tone viškova ubojnih sredstava", navodi se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније