Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 10. 2019. 17:54 >> 17:52
2

U PODGORICI, BARU I BIJELOM POLJU

Tri murala posvećena vezi Crne Gore i EU

U Podgorici, Baru i Bijelom Polju uskoro će početi oslikavanje murala posvećenih vezi Crne Gore sa Evropskom unijom. Murali su izabrani konkursom na temu "Ja za Evropu, Evropa za mene", koji je raspisao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Najbolja idejna rješenja, prema ocjenama stručnog žirija, dostavili su Mia Pejović (za mural u Podgorici), Pavle Cvijović (za mural u Bijelom Polju) i grupa Kunstler, koju čine Danijela Darmanović Mahmutović, Anđela Mršulja i Marija Raketić (za mural u Baru).

Kako saopštavaju u Generalnom sekretarijatu Vlade, tri murala, koje će umjetnici u narednom periodu oslikati u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, predstavljaju odgovor na mural "Samo se srcem dobro vidi" umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Rikarda Druškića, koji je u aprilu predstavljen u Briselu i posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

"Briselski mural poslužio je kao inspiracija za ideju da upravo Crna Gora bude prva država Zapadnog Balkana koja će odgovoriti oslikavanjem murala u svoja tri grada. Murali će predstaviti dio društvenog, istorijskog i kulturnog bogatstva Crne Gore i poslati poruku građanima Evropske unije da je Crna Gora zemlja koja je istorijski, kulturološki i geografski, oduvijek bila dio Evrope", ističu u saopštenju.

Na konkurs je stiglo ukupno dvadeset i sedam prijava, od čega deset prijava za izradu murala u Podgorici, devet za Bar i osam za Bijelo Polje.

Najbolja idejna rješenja odabrala je komisija u sastavu: pomoćnica generalnog sekretara Vlade Nada Vojvodić, profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti Maja Šofranac, istoričarka umjetnosti i savjetnica za društvene djelatnosti u službi gradonačelnika Nela Gligorović, akademski slikar i predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević, glavni gradski arhitekta grada Bara Igor D. Milošević i menadžerka programa UNDP-ja, Jelena Mrdak.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније