Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

18. 10. 2019. 12:15 >> 12:16

ZEKOVIĆ KOŠUTI

Pojačano kontrolisati neradnu nedjelju

Socijaldemokratska partija traži da inspekcija pojača kontrolu u cilju provjere poštovanja odredbi Zakona o radu i Zakona u unutrašnjoj trgovini, u susret početku primjene člana zakona, koji predviđa da je nedjelja neradni dan za trgovce.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković tim povodom uputio je inicijativu direktoru Uprave za inspekcijske poslove Aliji Košuti.

Podsjeća na dugogodišnji neadekvatan rad državnih organa u ovoj oblasti koji je za posljedicu imao kršenje prava radnika, koji su nezakonito obavezivani na rad u praznične dane.

"Kako se sa praksom nesporovođenja zakona i kršenjem prava radnika ne bi nastavilo i nakon posljednjih zakonskih izmjena pozivam vas da, u skladu sa načelom preventivnosti i načelom zaštite javnog interesa koje propisuje Zakon o inspekcijskom nadzoru Uprava za inspekcijske poslove izvrši nadzor nad primjenom navedenih propisa. Ne samo člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, već i odredbi Zakona o radu, posebno članova 49, 55 i 56 koji definišu prekovremeni i noćni rad i preraspodjelu radnog vremena, kao i da li ima zaposlenih čiji fond radnih časova duži od 50 časova nedjeljno (40h puno radno vrijeme + 10h prekovremeno)", navodi Zeković u dopisu Košuti.

On podsjeća da član 1 Ustava propisuje da je Crna Gora “država socijalne pravde”, a član 64 da “zaposleni imaju pravo na ograničeno radno vrijeme i plaćeni odmor”.

"Pri ovakvom radu državnih organa ugrožavaju se ustavni principi na kojima počiva Crna Gora i krše prava desetina hiljada naših građana. Uvjeren sam da ćete postupiti po ovoj inicijativi i doprinijeti sprovođenju zakonskih propisa, kao i da ćete javnost i SDP obavijestiti o rezultatima rada", poručuju iz SDP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније