Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2019. 11:33   >>  11:32

POKRETANJE POSLA

Prilika za OSI da se bave pčelarstvom

U Beranama je održana Završna konferencija projekta "Osobe sa invaliditetom - lideri u pčelarstvu". Projekat ima za cilj razvoj pčelarstva u pograničnim regionima Crne Gore i BiH kao i priliku za samozapošljavanje 42 osobe sa invaliditetom. Projekat se realizuje u šest crnogorskih opština - Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici i Danilovgradu.

Četrdeset osoba s invaliditetom iz Crne Gore i BiH dobilo je podršku za samozapošljavanje u pčelarstvu, kroz projekat koji finansira EU sa više od 200 hiljada eura. Time su osobe sa invaliditetom dobilie priliku za samostalno poslovanje te da doprinesu razvoju pčelarstva u pograničnim regionima BiH i Crne Gore. Na raspolaganje su dobili pčelinja društva i košnice, što je bila osnova za pokretanje posla.

Pored toga, korisnicima iz BiH dodijeljena je mašina za pakovanje meda kako bi se osiguralo širenje proizvodnje u budućnosti.

Osobe s invaliditetom, koje su bile uključene u projekat, prethodno su prošle obuku specijalno prilagođenu njihovim potrebama, a dobili su i dodatnu tehničku podršku poput mentorstva. Obuke organizovane tokom projekta, kao i stručna literatura za daljnje obrazovanje pomogle su korisnicima da se više uključe u proces samozapošljavanja u pčelarstvu i time ostvare šansu za zapošljavanje.

Tokom implemntacije projekta uspostavljen asu dva klastera proizvođača meda - osoba s invaliditetom i njihovih porodica u BiH i Crnoj Gori, po dvadeset članova po klasteru u svakoj zemlji. Osnivanjem klastera stvorila se mogućnost za jačanje položaja proizvođača meda na tržištu i omogućen je pristup većim tržištima.

Projekat "Osobe sa invaliditetom - vođe u pčelarstvu", ukupne vrijednosti 245.388 eura, finansira EU sa učešćem od 85% putem Programa prekogranične saradnje dviju država, dok 15% sufinansiraju partnerske organizacije. Projekat provodi Udruženje“Naša inicijativa“ iz Podgorice sa partnerskim organizacijama iz Crne Gore i BiH: Udruženje pčelara "Uljanik" iz Berana i Udruženje pčelara "Pale".

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније