Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

18. 10. 2019. 06:38   >>  06:37 1

INSPEKTORI NAPISALI

Zbog pušenja kazne u iznosu od 23.000 €

Od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, tj. od 14. avgusta ove godine, inspekcija je napisala 88 prekršajnih naloga za njegovo kršenje, u ukupnom iznosu od 23.030 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

 

Iako je zakon stupio na snagu 14. avgusta njegovu primjenu je inspekcija turistička, zdravstveno-sanitarna i tržišna, počela da kontroliše mjesec kasnije.

Od njih, najviše kazni napisala je turistička inspekcija, koja je izdala čak 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura.

"Turistička inspekcija sprovodi kontrolu primjene ovog zakona u dijelu obaveze isticanja oznake o zabrani pušenja i zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane. Turistička inspekcija je u periodu od početka godine do primjene novog zakona tj. do 14. avgusta 2019. godine, izdala ukupno 271 prekršajni nalog u iznosu od 89.100 eura, a nakon stupanja na snagu novog zakona izdato je 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura", naveli su iz UIP.

U INSTITUCIJAMA I RESTORANIMA NAPISANO 12 NALOGA

Zdravstveno-sanitarna inspekcija u ovom periodu izdala je 12 prekršajnih naloga u iznosu od 2.710 eura prilikom kontrole u državnim institucijama i prostorima u kojima se vrši promet i proizvodnja hrane.

Kako su objasnili iz Uprave, sanitarni inspektor kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u javnim prostorima kao što su vrtići, škole, fakulteti, igraonice za djecu, domovi kulture, pozorišta, sportske sale. Kontrolom su obuhvaćeni i prostori u kojima se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane, domovi za smještaj učenika i studenata, domovi za smještaj starih lica, sredstva javnog prevoza i drugim javnim prostorima, kao i u svim radnim prostorima.

"Zdravstveni inspektor kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava u kojima ne može biti određena prostorija za pušenje. Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u periodu od januara 2019. godine do primjene novog zakona izdala pet prekršajnih naloga (1.210 eura), a po novom zakonu je izdala 12 prekršajnih naloga 2.710 eura", naveli su iz Uprave.

ZA NEPROPISNE PODATKE IZDATO 5.100 EURA

Što se tiče tržišne inspekcije, ona sprovodi nadzor nad primjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u dijelu propisanih nadležnosti i to sa aspekta stavljanja u promet duvanskih proizvoda koji na pakovanju nemaju podatke o količini katrana, nikotina i ugljenmonoksida, kao i propisanih upozorenja o štetnosti. Takođe, kontroliše neisticanje zabrane prodaje licima mlađim od 18 godina, neisticanje slikovnih upozorenja o štetnosti pušenja, prodaja duvanskih proizvoda na udaljenosti manjoj od 150 metara od vaspitno obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, apoteka...

"Nadzorom je obuhvaćena prodaja duvanskih proizvoda iz automata i na način koji kupcima omogućava samoposluživanje; prodaja duvanskih proizvoda koje sadrže oznake, riječi ili izraze koji upućuju da je ta vrsta manje štetna od drugih. Kontrolama su obuhvaćeni maloprodajni objekti, veleprodajna skladišta, kao i druga prodajna mjesta (štandovi/tezge), pijačni prostori", kazali su iz UIP

Tržišna inspekcija je u periodu od Nove godine do sredine avgusta izvršila ukupno 217 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno osam nepravilnosti i izrečeno osam ukazivanja, a od sredine avgusta do danas tržišna inspekcija je izvršila ukupno 95 inspekcijskih pregleda u kojima je izdato 18 prekršajnih naloga u vrijednosti od 5.100 eura. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније