Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

17. 10. 2019. 16:31 >> 16:31
1

ASK

Raste broj prijava zviždača

Agencija za spječavanje korupcije (ASK) zabilježila je rast broja prijava zviždača, što govori o povećanju povjerenja građana u rad tog organa i jačanju javne svijesti u pogledu prijavljivanja sumnji u korupciju, konstatovano je na sjednici Savjeta ASK-a.

Savjet je na današnjoj sjednici upoznat sa aktivnostima Agencije u vezi sa postupanjem po prijavama zviždača i zahtjevima za zaštitu zviždača, sa posebnim osvrtom na postupanje po službenoj dužnosti od oktobra prošle do oktobra ove godine.

“Konstatovano je da je Agencija postigla mjerljive rezultate u navedenoj oblasti, da je zabilježen rast broja prijava, što govori o povećanju povjerenja građana u rad ASK i jačanju javne svijesti u pogledu prijavljivanja sumnji u korupciju”, kaže se u saopštenju.

Savjet ASK je, kako se navodi, inicirao iznalaženje mehanizama za bolju promociju postignutih rezultata u dijelu prijava i zahtjeva za zaštitu zviždača, čime bi se dodatno ohrabrili građani da prijavljuju ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije.

„Posebno je istaknuta važnost pokretanja i okončanja postupaka po službenoj dužnosti zbog oglašavanja slobodnih radnih mjesta u javnim institucijama“, dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, iz Analize koju je ASK uradila u januaru može se konstatovati da su preporuke Agencije uticale na drastično smanjenje zloupotreba u toj oblasti.

Iz Savjeta su precizirali da je tokom 2017. godine 98 javnih institucija objavilo 417 oglasa, od kojih su 373 objavljena u trajanju od jednog dana i 44 oglasa koja su objavljena u dane vikenda i to za 714 slobodnih radnih mjesta.

“Kakav je efekat dala preventivna aktivnost Agencije u predmetnim postupcima, najbolje pokazuju uporedni podaci, odnosno da je prošle godine za 82,6 odsto manje institucija javnog sektora objavilo 90,8 odsto puta manje oglasa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je i broj slobodnih radnih mjesta umanjen za 646.

Iz Savjeta su navali da je u izvještajnom periodu podnijeta 101 prijava o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije.

Prema njihovim riječima, 22 se odnose na javne funkcionere, 61 prijava se odnosi na centralni i lokalni nivo, a ostalo na privatni sektor, fizička lica i nevladine organizacije.

“U izvještajnom periodu pred ASK okončano je 44 postupka po prijavama zviždača, od kojih je u pet utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije i s tim u vezi dala devet preporuka za sprječavanje daljeg ugrožavanja”, precizira se u saopštenju.

Oblasti u odnosu na koje je utvrđeno ugrožavanje javnog interesa su, navodi se, povrede iz radnog odnosa i po osnovu rada, javne nabavke, kršenje Zakona o sprječavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ističe se da je ASK šest prijava proslijedila nadležnim tužilaštvima, od kojih su dvije odbačene, dok je za preostale postupak u toku.

Iz Savjeta su kazali da je u izvještajnom periodu pokrenuto osam postupaka po službenoj dužnosti, od kojih je u sedam utvrđeno ugrožavanje javnog interesa.

“U navedeniom postupcima radi se o oglašavanju slobodnih radnih mjesta u trajanju od jednog dana dok se jedan postupak odnosio na raspolaganje državnom imovinom na kojoj svojinska ovlašćenja vrši opština, konkretno davanje u zakup poslovnih prostorija”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, od početka rada ASK, podnijeto je 13 zahtjeva za zaštitu zviždača, od kojih je u četiri slučaja utvrđena osnovanost zahtjva, dok je jedan postupak u toku.

Iz Savjeta su saopštili da do sada nije bilo zahtjeva za zaštitu zviždača pred sudskim instancama.

“Podnijeto je 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka koji se odnose na postupanje po prijavama i zahtjevima za zaštitu zviždača, po osnovu kojih je izrečeno 15 sankcija i 9,7 hiljada novčanih kazni”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније