Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 10. 2019. 08:34 >> 08:33

NA 92. MJESTU

CG napredovala na ljestvici vlasničkih prava

Po Međunarodnom indeksu vlasničkih prava Crna Gora se nalazi na 92. mjestu što je za 6 pozicija bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu i dalje se nalazi među najlošije rangirani državama. Indeks prati stanje vlasničkih prava i ocjenjuje zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta.

Međunaroni indeks zaštite vlasničkh prava objavljuje Koalicija za zaštitu vlasničkih prava koju sačinjava preko 100 neprofitnih organizacija iz cijelog svijeta, a sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Prema najnovijem izvještaju, Crna Gora se nalazi na 92. mjesto, što je bolji rezultat za 6 pozicija u odnosu na prošlogodišnji izvještaj", saopšteno je iz NVO Mreža za globalne komunikacije.

Od zemalja regiona, Hrvatska se nalazi na 75. mjestu, Srbija na 97, Sjeverna Makedonija na 100, Albanija na 106. mjestu i Bosna i Hercegovina na 110. mjestu.

Kako su pojasnili iz te NVO, indeks prati stanje vlasničkih prava, ocjenjivajući zaštićenost kako fizičkog, tako i intelektualnog vlasništva u zemljama širom svijeta.

"Vlasnička prava pospješuju razvoj ličnih i ekonomskih sloboda pojedinca, te je razvijen sistem zaštite vlasničkih prava u korelaciji sa većim stopama ekonomskog rasta, razvojem ljudskih sposobnosti, većim izdvajanjem za istraživanje i inovacije, boljim ekološkim performansama, kao i stvaranjem socijalnog kapitala", navodi se u saopštenju.

Međunarodni indeks vlasničkih prava razmatra tri kategorije i to pravno i političko okruženje, zaštitu intelektualnog vlasništva i zaštitu fizičkog vlasništva.

"Najnoviji izvještaj nam ukazuje na određene pomake, ali ne treba biti previše euforičan jer se Crna Gora i dalje nalazi na granici između četvrte i pete kvintile, pri čemu je peta kvintila sačinjena od 20% najlošije rangiranih država. Zbog toga treba raditi na jačanju zaštite privatne svojine (pri čemu se misli i na uzajamno jačanje zaštite intelektualne svojine), i ekonomskih sloboda koje su u posljednjih par godina u frenetičnom padu kako bismo se postepeno pomjerali prema 20% najbolje rangiranih država", kazao je Slobodan Franeta iz Mreže za globalne komunikacije koja je članica Koalicije za zaštitu vlasničkih prava.

Deset najbolje rangiranih država ove godine u kojoj se indeks objavljuje jedanaesti put su Finska, Švajcarska, Novi Zeland, Singapur, Australija, Japan, Švedska, Norveška, Luksemburg i Holandija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније