Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

17. 10. 2019. 06:55 >> 18:47
2

SPAIĆ ISTAKLA

Struka da podrži jednog kandidata za VDT-a

Bilo bi veoma važno da se cijela stručna pravna javnost okupi oko jednog kandidata ili delegira sama kandidate za vrhovnog državnog tužioca, saopštila je članica Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika Aneta Spaić.

Tužilački savjet juče je donio odluku o raspisivanju konkursa za vrhovnog državnog tužioca, a javni oglas, kako je najavljeno, biće u narednih nekoliko dana objavljen u Službenom listu i jednom štampanom mediju.

“Formalizovan je zaključak sa prošle sjednice kojim je ustanovljena potreba za raspisivanje konkursa za vrhovnog državnog tužioca. Ta tačka nije bila na dnevnom redu nego je uvrštena kao konstatacija u okviru tekućih pitanja. Konstatovano je da će se u narednih nekoliko dana objaviti konkurs. V.d. vrhovnog državnog tužioca saopštio je da će se obaviti tehničke radnje za sprovođenje konkursa i očekujem da će to biti urađeno u razumnom roku, tokom ove sedmice”, kazala je Spaić za Pobjedu.

Ono čega se pribojava profesorica Spaić je da u parlamentu neće biti većine da se izabere vrhovni državni tužilac, a nije sigurna ni hoće li biti prijavljenih kandidata, kao što je bio slučaj i sa prethodnim konkursom.

“Bilo bi veoma važno da se cijela stručna pravna javnost okupi oko jednog kandidata ili delegira sama kandidate. Značajno je da se kandidati nametnu kao opcija za sve političke aktere koji u konačnom donose odluku. Važno je da se pojavi neko ko će se stručnim referencama preporučiti za tu vrstu kvalifikovane većine. Nema tu solomonskog rješenja”, istakla je Spaić.

Član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika prof. dr Velimir Rakočević, takođe, izražava bojazan da će crnogorski parlamentarci izabrati vrhovnog tužioca, ali poručuje donosiocima odluka da bi trebalo da budu konstruktivni.

“Izbor vrhovnog državnog tužioca veoma je važno pitanje i svima je u interesu da bude izabran. Treba ostaviti po strani sva neslaganja i ozbiljno pristupiti ovom poslu. Ne treba iz vida gubiti činjenicu da će to biti poruka i međunarodnoj zajednici. Svi treba da znaju da se radi o opštem intersu i da opstrukcija ne odgovara nikom”, istakao je Rakočević.

Kategoričan je da treba učiniti sve da se potencijalni kandidati ohrabre da se prijave.

“Treba da aplicira što više kandidata, što će dovesti do kvalitenijeg izbora. Osim znanja nosioci tužilačke funkcije moraju da imaju i ličnu hrabrost jer s druge strane ih čekaju vrlo opasni neprijatelji nosioci kriminalnih aktivnosti”, poručio je Rakočević.

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca raspisan je u avgustu ali se niko nije prijavio, zbog čega je, pošto je Stankoviću 7. oktobra istekao mandat, tužilačka organizacija ponovo ušla u takozvano v.d. stanje.

Vrhovnim državnim tužilaštvom i prije izbora Stankovića, čak godinu i po, rukovodio je vršilac dužnosti Veselin Vučković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније