Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

16. 10. 2019. 07:04 >> 07:04

PODACI IJZ

Od AIDS-a umrlo 56, HIV-om inficirano 277 osoba

Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

 

Iz IJZ je Danu saopšteno da je samo prošle godine virusom HIV-a zaraženo 23 građana, a da je u periodu otkad je AIDS registrovan kod nas od ove bolesti umrlo 56 osoba, dok ih je 169 na terapiji.

"Od toga je oko 49 odsto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba, a njih 141 je bilo ili u asimptomatskoj fazi ili u simptomatskoj non-AIDS fazi HIV infekcije. I dalje postoji trend rasta novih infekcija i to u populaciji muškaraca od 25 do 40 godina. Povećanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i Hepatitis vodi ka ranom otkrivanju infekcije, ranijem započinjanju liječenja i unapređenju kvaliteta života inficiranih osoba, a ujedno i smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja", kazali su iz IJZ.

Istraživanja, kako navode, pokazuju da će 95 odsto osoba prihvatiti da se testira na HIV/hepatitis, ukoliko testiranje ponudi ljekar.

"Prilikom testiranja na HIV/hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks, odnosno pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom", ističu iz Instituta

Takođe navode i da informisanost o mjestima na kojima se može izvršiti testiranje na HIV i gdje se mogu dobiti podaci o sopstvenom HIV statusu predstavlja važan indikator odgovornosti i znanja.

"Da bi osoba zaštitila sebe i spriječila inficiranje drugih, veoma je važno da zna svoj HIV status. Ta je informacija je od presudnog značaja i pri donošenju odluke o traženju zdravstvene njege. Tačnu informaciju o mjestima na kojima se vrši testiranje na HIV ima 71 procenat žena i 75 procenata muškaraca, a testiralo se (bilo kada) pet procenata žena i sedam procenata muškaraca. Među ispitanicima koji su obavili testiranje mali broj je onih koji su se testirali u poslednjih 12 mjeseci (1 procenat žena i 2 procenta muškaraca)", kažu iz Instituta.

U ovim savjetovalištima tokom 2018. godine testirane su 962 osobe koje su bile u riziku u odnosu na HIV, što je za 11 odsto manje nego u prethodnoj godini.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније