Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 10. 2019. 19:29 >> 19:55
1

NA UCG

Kampanja "U modi je znanje, zasluži zvanje"

Univerzitet Crne Gore pokrenuo je kampanju za podizanje svijesti o akademskom integritetu i društvenoj odgovornosti svih članova akademske zajednice.

Kampanju realizuje Centar za unapređenje kvaliteta UCG, u saradnji sa Karijernim centrom i Studentskim parlamentom, uz podršku Savjeta Evrope.

"Kroz ovu kampanju Univerzitet Crne Gore nastoji da podigne svijest o akademskom integritetu, promoviše dobre akademske prakse i ukaže na odgovornost svih članova akademske zajednice: kako akademskog osoblja, tako i studenata i zaposlenih", kazala je direktorica Centra za unapređenje kvaliteta UCG, prof. dr Sanja Peković.

Pod sloganom "Kreiraj. Ne plagiraj", kampanja će kroz promotivni materijal, organizovanje radionica i seminara ukazati na važna pitanja u oblasti akademskog integriteta pojedinca i akademske zajednice.

U cilju prevencije neadekvatnog akademskog ponašanja studenti osnovnih studija se u okviru nastavnih predmeta edukuju o kodeksu akademskog poštenja, a studenti postdiplomskih studija pravila akademskog pisanja savlađuju na predmetu Metodologija naučnih istraživanja.

"U okviru nedavno završenog projekta 'Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju', UCG će realizovati onlajn kurseve za studente o načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju, a sve u cilju podizanja svijesti o značaju akademskog integriteta na svim nivoima visokog obrazovanja. Savjet Evrope nastavlja da podržava jačanje etičke dimnenzije visokog obrazovanja projektom 'Kvalitetno obrazovanje za sve', ističu na UCG.

UCG će u narednom periodu realizovati i niz istraživačkih aktivnosti u čijem je fokusu akademski integritet, i to kroz projekat "Jačanje akademskog integriteta – interdisciplinarni istraživački pristup etičkom ponašanju u visokom obrazovanju". U pitanju je nacionalni naučnoistraživački projekat koji je podržan od Ministarstva nauke i u okviru kojeg će se implementirati brojne praktične aktivnosti namijenjene poboljšanju akademskog integriteta.

"Univerzitet Crne Gore posvetio je veliku pažnju pitanjima akademskog integriteta u prethodnom periodu. Uspjeli smo da i krenemo u realizaciju različitih projekata koji se bave ovom važnom i aktuelnom temom. Uslijediće niz novih aktivnosti (radionica, seminara, okruglih stolova itd.), što će doprinijeti podizanju svijesti o akademskom integritetu i sticanju neophodnih znanja o etičkim pitanjima u nastavi i istraživanju. Time UCG potvrđuje punu posvećenost temeljnim etičkim pitanjima u nauci i nastavi", saopštava Peković.

Projekat Jačanje akademskog integriteta prikupiće važne empirijske pokazatelje, pa će se na osnovu tih podataka razviti nastavni materijali koji će poslužiti za učenje o akademskom integritetu u sklopu redovne nastave, radionica, seminara i drugih aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније