Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

15. 10. 2019. 12:41   >>  12:40

KCCG

U IBD počeli da rade najsloženije urološke operacije

U Institutu za bolesti djece (IBD) počele su da se rade najsloženije urološke operacije, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kako su kazali iz te zdrastvene ustanove, eminentni britanski stručnjak iz oblasti dječje urologije, profesor Imran Mushtaq , boravio je 10. i 11. oktobra u posjeti Odjeljenju za urologiju Dječje hirurške klinike (DHK) IBD-a, gdje je sa urološkim timom Instituta operisao tri pacijenta.

"Tom prilikom je po prvi put urađena laparoskopska nefrektomija retroperitonealnim pristupom, što je ujedno i prva operacija ovog tipa u regionu", kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su pojasnili da je to minimalno invazivna hirurška metoda odstranjivanja bubrega uz pomoć specijalnih hirurških i endoskopskih instrumenata koji imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove.

Na sastanku sa zvaničnicima IBD-a dogovorena je edukacija crnogroskih mladih ljekara, specijalizanata i anesteziologa, kao i medicinskih sestara i instrumentara, u Great Ormond Street Hospital, gdje će imati priliku da uče od najboljih svjetskih stručnjaka.

"Zahvaljujući saradnji sa profesorom Mushtaqom, najmlađi pacijenti Dječje hirurške klinike liječe se najsavremenijim metodama, a oni sa najtežim stanjima više se ne moraju upućivati u inostrane zdravstvene centre", kazali su iz KCCG.

Načelnica Odjeljenja dječije urologije DHK, Irena Marić, kazala je zahvaljujući toj saradnji pacijenti dobijaju najbolje liječenje i za najteža stanja ne odlaze u inostranstvo.

"Naš tim ima priliku da uči od najboljih svjetskih stručnjaka, a nije zanemarljivo da je ovakav vid saradnje ekonomski isplativ za naš zdravstveni sistem", istakla je Marić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније