Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 10. 2019. 07:10   >>  07:16 9

MIŠLJENJE OMBUDSMANA

Bez evidencije o manjinama u bjelopoljskoj policiji

Uprava policije ne vodi evidenciju o nacionalnoj strukturi zaposlenih u Centru bezbjednosti Bijelo Polje, tako da nijesu poznati podaci o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, ali to bi trebalo da se promijeni, ocijenio je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković, piše Pobjeda.

On je u mišljenju pojasnio da su po službenoj dužnosti pokrenuli postupak, odnosno po inicijativi otvorenom pismu grupe građana iz Bijelog Polja, kojom je ukazano na nezastupljenost manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u strukturi rukovodnog kadra u Centru bezbjednosti Bijelo Polje.

Građani su se požalili da među šefovima nema zaposlenih Muslimana/Bošnjaka, te da od ukupno devet rukovodećih radnih mjesta samo jedno pokriva pripadnik nacionalne manjine.

”Dalje se ističe da u sektoru Granične policije u Bijelom Polju na rukovodećim mjestima nema nijednog pripadnika manjinskog naroda, što posebno zabrinjava kod činjenice da je sjedište Regionalnog centra granične policije 'Sjever' u Bijelom Polju”, navedeno je u mišljenju zamjenika ombudsmana.

Bjeković je ukazao na važnost da ustavna garancija na srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, obavezuje organe i službe zadužene za kadrovska pitanja da prate zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

To se, pojašnjava on, čini kako bi se stvorili početni uslovi za primjenu posebnih mjera tamo gdje podaci ukazuju na podzastupljenost i potrebu ispravljanja nejednakosti.

“Srazmjernom, proporcionalnom, pravovremenom i kontinuiranom primjenom posebnih mjera osnažuje se borba protiv etničke, odnosno nacionalne diskriminacije u svim njenim pojavnim oblicima i štetnim posljedicama koje izaziva”, naveo je Bjeković.

Zatražio je zato od Uprave policije da u okviru implementacije strateških dokumenata vodi računa o zastupljenosti manjina u službi.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније