Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 10. 2019. 17:48 >> 17:46
1

CETINJSKI ODBORNICI

Traže veću bezbjednost, problem narkotici

Na Sjednici Skupštine Prijestonice raspravljalo se o bezbjednosnoj situaciji u gradu i dok u opoziciji smatraju da je stanje alarmantno, načelnik OB Cetinje Igor Popović iznio je podatke za 2019. godinu.

"Registrovano 95 krivična djela od kojih je 89 odsto rasvijetljeno. Iz oblasti krvih delikata registrovano je šest krivičnih djela gdje je procesuirano osam lica i podnešeno šest krivičnih prijava. Registrovano je i sedam krivičnih djela u oblasti privrenog kriminaliteta dok djela iz oblasti korupcije nije bilo", naveo je Popović.

Dodao je da su obavljenje 22 zaplijene droga gdje je procesuirano više lica.

"Službenici OB Cetinje kontrolisali su 2.573 bebjednosno interesantna lica koja su se zadesila na teriotoriji grada i 155 sankcionisali, podnijeli su 18 krivičnih prijava i obavili razgovore sa 202 lica. Oduzeta je veća količina oružija, a zabilježeno i 38 kršenja javnog reda i mira, dok većih prekršaja u ovoj oblasti nije bilo. U drumskom saobraćaju zabilježeni su odlični rezultati što je i stav Kolegijuma Uprave policije pa je u izvještajnom periodu podnešeno 573 prekršajne prijave i izdato 8.005 prekršajnih naloga, a desile su se 93 saobraćajne nezgode", naveo je Popović koji je poručio da će prioritet u radu u narednom periodu biti procesuiranje počinalaca teških krivičnih djela kao i počinalaca koji vrše krivična djela vezana za narkotike.

Odbornik URE Slavko Janković je rekao da su svi građani Cetinja meta i da se nažalost zbog narkotika regrutuju mladi ljude i "prave" ubicama.

"Cetinje je moralno posrnulo i došli smo do situacije da se zbog droge ubijaju sugrađani. Kao roditelj mogu da kažem da nisam bezbjedan da prošetam ulicama grada, a takođe ne znam gdje mogu da parkiram automobil. Takođe imam sumnju da određena bezbjednosno interesantna lica imaju dojave iz policije prije pretresa", rekao je Janković.

Odbornik Demokrata Danilo Mrvaljević smatra da bi makar jednom godišnje trebalo da načelnik policije bude u lokalnom Parlamentu.

"Sama činjenica o broju krivičnih djela ukazuje da Cetinje nije bezbjedan grad, a broj bezbjednosno interesantnih lica koje gravitiraju gradu potvrđuje tu činjenicu", naveo je Mrvaljević.

Odbornik DPS Milovan Janković je ukazao na problem lake dostupnosti narkotika.

"Problem narkotika postoji i dostupni su u svim kafićima i to treba bolje sankcionisati jer se zna ko su narko-dileri, a niko ih ne kontroliše. Ulazak droge ide preko Katunske nahije, a tamo nema niko da sankcioniše te pojave pa je neophodno bolje planirati broj policajaca i njihov rad", naveo je Janković koji smatra da bezbjednosna situacija nije ni bolja ni gora u odnosu na druge gradove.

Nikola Đurašković iz SDP-a je naveo da se niko na Cetinju ne osjeća bezbjedno i ukazao je na trgovinu narkoticima, kao i na bombaške napade.

"Mi moramo pružiti podršku policiji kako bi se situacija popravila i da se bolje radi, ali iako pomaci postoje rezulati nijesu zadovoljavajući. Treba inicirati postavljanje video nadzora u većem dijelu grada kako bi se vršila prevencija jer je u interesu svih nas da imamo bezbjedniji grad", naveo je Đurašković.

Razmatran i Prijedlog Plana razvoja Prijestonice

Odbornici su razmatrali i Prijedlog Plana razvoja Prijestonice za 2020.godinu, a gradonačelnik Aleksandar Kašćelan smatra da je plan realan i investicioni, te da predviđa realizaciju 19 projekata.

"Naredne godine potrošićemo minimum 500 hiljada eura za poboljšanje vodosnabdijevanja grada jer nam je to prioritet. Planirali smo 750 hiljada eura za kupovinu zemljišta đe se nalazila Lokanda,a više od pola miliona eura utrošićemo za proširenje Novog groblja đe će biti i aleja Petrovića. Rješavanje stambenih pitanja lica u stanju socijalne je takođe važno pa ćemo za objekat za njihove potrebe potrošiti 300 hiljada eura. Nastavljaju se radovi na putevima pa ćemo za te projekte izdvojiti skoro dva miliona eura", pojasnio je Kašćelan.

U opoziocionim partijama plan smatraju nerealnim i nemaju velika očekivanja jer, kako je istaknuto, najveći dio planiranih projekata iz prethodne dvije godine nije realizovan.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније