Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio. O.Z. ]

14. 10. 2019. 17:13 >> 17:11

UTICAJ NA MEDIJSKI SADRŽAJ

UNICEF-ovi volonteri preuzeli Ministarstvo kulture

Mladi reporteri kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo, danas su povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta, preuzeli Ministarstvo kulture, saopšteno je iz UNICEF-a.

U saopštenju se navodi da će djeca i mladi ubuduće aktivnije učestvovati u kreiranju strategija koje se odnose na kulturne politike namijenjene najmlađoj publici.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u razgovoru sa UNICEF-ovim volonterima, mladim reporterima kampanje medijske pismenosti, kazao da će resor na čijem je čelu uvijek podržati svaku aktivnost u kulturi koja se odnosi na djecu i njihovo kreativno djelovanje.

“Aktuelni petogodišnji Program razvoja kulture ističe sljedeće godine, i pred nama je period kada ćemo započeti sa kreiranjem novog petogodišnjeg strateškog dokumenta“, kazao je Bogdanović i pozvao volontere UNICEF-a da im se pridruže i aktivno učestvuju u programiranju obaveza Ministrstva u oblasti kulturnih potreba djece i mladih.

Istraživanje kampanje medijske pismenosti pokazalo je da dvije trećine djece u Crnoj Gori nije bilo u pozorištu tokom prošle godine, da ih 75 odsto nije bilo u muzeju; 85 odsto na izložbi slika, a skoro dvije trećine nije bilo na muzičkom koncertu.

Mlada reporterka Nađa Lalović istakla je da ti podaci ukazuju na značajno obrazovno i kulturno siromaštvo djece, a samim tim i duhovno siromaštvo jedne zemlje.

Bogdanović se saglasio sa tom ocjenom i zamolio mlade ljude za pomoć kako bi utvrdili razloge zbog kojih djeca i mladi imaju takav odnos prema konzumiranju kulturnih i umjetničkih sadržaja u našoj zemlji.

„Tako bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo i dobro rješenje i pravi odgovor na ovakav odnos mladih prema kulturnim aktivnostima. Takođe smatram da ovom izazovu moramo pristupiti sistemski, tačnije da uključimo širu društvenu zajednicu i više različitih resora,“ poručio je Bogdanović.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF u februaru prošle godine.

„Godinu nakon njenog početka, svaki drugi građanin Crne Gore čuo je za tu kampanju koja ima za cilj podsticanje razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanje kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Kampanja je nedavno dobila i Globalnu nagradu Globalnog udruženja medijske pismenosti, koje vodi UNESKO u saradnji sa Alijansom civilizacija UN i međunarodnom mrežom univerziteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније