Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 10. 2019. 14:51 >> 14:56
1

MJEŠTANI SPUŽA

Prijava protiv Niksen Čavora

Organizacioni odbor mještana Spuža i okolnih naselja podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica protiv privrednog društva Niksen-Čavor DOO Kotor i odgovornih lica u pravnom licu, zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela u vezi sa zagađivanjem životne sredine.

“Sumnja se da su privredno društvo Niksen-Čavor doo Kotor, odnosno odgovorna lica u pravnom licu, izvršila više krivičnih djela na način što su u dužem vremenskom periodu zagađivala životnu sredinu u vidu ispuštanja otpadnih voda u rijeku Zetu i emisijom štetnih gasova u etar u okolini farme svinja u mjestu Spuž-Grbe, opština Danilovgrad”, navodi se u saopštenju.

 Naime, mještani sumnjaju da je u periodu od kada je privrednom društvu Niksen-Čavor doo Kotor, istekla Privremena vodna dozvola, odnosno od 31.maja 2019.godine, da je sav otpadni sadržaj, zbog ne postojanja separatora, ispuštao u rijeku Zetu, iako mu nije produžena dozvola.

“Takođe je bez preduzimanja mjera zaštite žvotne sredine ispuštao u etar štetne materije od samog otvaranja farme, i time zagadio vazduh i ugrozio zdravlje više stotina mještana koji žive u okolnim naseljima”, navodi se u saopštenju.

Kao dokaz navode izvještaj koji je sačinjen prilikom inspekcijske kontorole 26. Septembra 2019.godine od više nadležnih inspekcija.

“ Takođe ga je kao navjevećeg zagađvača prepoznao dokument “ Izmjene i dopune prostorno urbanističkog plana opštine Danilovgrad u dijelu generalne urbanističke razrade Spuž”. nacrt iz jula 2019.godine. A iz tog razloga se pretpostavlja da će saniranje pojsledica biti skupo i dugotrajno”, navodi se u saopštenju.

 Mještani sumnjaju da su privredno društvo Niksen-Čavor i odgovrna lica u pravnom licu učinili više krivičnih djela zagađivanja životne sredine iz člana 303 Krivičnog Zakonika Crne Gore.

“U periodu važenja Privremene vodne dozvole , odnosno od 31.05.2018 do 31.05.2019.godine, samom dozvolom tačno je naloženo koje mjere mora preduzeti  privredno društvo Niksen- Čavor, a sumjamo da ih nije preduzeo iz razloga što ista nije produžena sa već pominjanim obrazloženjem, čime je sumnjamo izvršeno krivično djelo Nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine član 304 Krivičnog Zakonika Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

    

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније