Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 10. 2019. 08:29 >> 08:29

MARTINOVIĆ O ZAKONU

Ispada da nije plagijat ako prepišete nečiju simfoniju

Advokat Nikola Martinović kazao je za Pobjedu da definicija plagijarizma u Zakonu o akademskom integritetu nije postavljena kako treba i da je treba mijenjati, jer nije u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

U Zakonu o akademskom integritetu, koji je donijelo Ministarstvo prosvjete, piše da je plagijarizam preuzimanje tuđeg autorskog djela ili dijela tog autorskog djela, tuđih bitnih naučnih saznanja ili njihovih djelova, hipoteza, teorija, metoda, podataka do kojih se došlo naučnim istraživanjem bez označavanja autora, ili sprovođenje druge slične radnje prikazujući ih kao autentično svoje djelo, u cilju pribavljanja lične koristi.

Osporavajući ovo značenje, Martinović, prije svega, ističe da treba imati u vidu da autorsko djelo nije samo autorsko djelo do kog se došlo naučnim istraživanjem.

“Već je autorsko djelo svako djelo ljudskog duha. Pri tome se može govoriti i o umjetničkom djelu. Naši univerziteti imaju i umjetničke fakultete, pa bi se po ovoj definiciji automatski isključili svi fakulteti koji se tiču umjetnosti. Ako napravite muzičku kompoziciju onda to nije naučno djelo, već je umjetničko i po ovoj definiciji u Zakonu o akademskom integritetu, ne bi predstavljalo plagijarizam to što prepišete nečiju simfoniju, ili kopirate nečiju sliku, ili iskoristite nečiji vajarski rad”, kazao je on.

Martinović, takođe, negoduje što je u definiciji navedena i “lična korist“, jer smatra da za povredu autorskog prava lična korist uopšte nije bitna.

Jasno je, kaže Martinović, što se može smatrati plagijatom.

"Svako preuzimanje tuđeg autorskog djela. To je najširi mogući pojam. Kad preuzmete tuđi rad, ne treba vam model po kom ćete to da preuzemete, hoćete li to da uradite sa lijeve ili desne strane, ili da ga citirate hronološkim redosljedom, bitno je da ste preuzeli neki suštinski dio, ne citat. Sad bi mogli reći da kada pravnici citiraju stare rimske pravnike ili koriste rimska pravila vrše plagijat. Ne, to je postalo dio opšte kulture, pa se to ne smatra plagijatom, jer to su stvari koje su u opštoj uportebi”, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније