Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

12. 10. 2019. 08:25   >>  08:24 1

U CRNOJ GORI

Od karcinoma godišnje umre 1.500 ljudi

Crnoj Gori od karcinoma različitih lokalizacija godišnje oboli više od tri hiljade ljudi, od čega godišnje umre oko 1,5 hiljada što je ogroman broj za malu Crnu Goru, rekao je direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju crnogorskog Kliničkog centra Vladimir Todorović.

Na četvrtom sastanku Udruženja onkologa Mediterana i Evropske škole onkologije u Crnoj Gori i trećoj konsenzus konferenciji o dostupnosti inovacija u liječenju karcinoma u zemljama našeg regiona, čiji je domaćin ove godine bila Crna Gora, Todorović je upozorio da se u narednih 20 godina očekuje veliki porast oboljelih od karcinoma, zapravo jedna vrsta epidemije.

Kako prenosi Pobjeda, on je na skupu organizovanom u Budvi istakao da ti podaci, ipak, ne treba da plaše, budući da je, kako je kazao, karcinom sve više izlječiv, na šta najprije utiče rana dijagnostika.

"Karcinom je sve više izlječiv. Mnogo ljudi se izliječi od karcinoma naravno ako su u ranom stadijumu, ako znaju što su to preventivne aktivnosti. Vidimo, kontrola pušenja je u zadnjih nekoliko mjeseci krenula ozbiljnije, što znači da i tu očekujemo određene rezultate", rekao je Todorović.

On je naveo da se skrining programi, koji će otkriti veći broj karcinoma u ranom stadijumu mora pojačati.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu dosta urađeno i na planu nabavke potrebne opreme za liječenje te bolesti.

"Izazov našeg, kao i zdravstva u regionu, je odliv mladih ljekara. Očekujem da će najavljeni bolji uslovi rada i života dati rezultate i ovaj proces usporiti", zaključio je Todorović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније