Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

11. 10. 2019. 16:27 >> 16:27

DO 2022.

Za unaprijeđenje vladavine prava regionu 40 miliona

Savjet Evrope i Evropska unija investiraće 40 miliona eura u unapređenje vladavine prava kroz 40 aktivnosti koje će se realizovati u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj do 2022. godine. To je poručeno sa nedavno održane konferencije u Skoplju na kojoj je ozvaničen početak druge faze projekta Horizontalni instrument.

Vladavina prava, borba protiv korupcije i diskriminacije ključne su oblasti koje će biti u centru pažnje i u drugoj fazi Horizontalnog instrumenta za Zapadni Balkan i Tursku. Cilj projekta je usklađivanje sa standardima Evropske unije.

"Vi ste nam važni, i zbog toga kombinujemo naše najbolje alate kako bismo podržali važne refomske procese na putu ka evropskoj uniji", kazala je Verena Tejlor iz Savjeta Evrope.

Na konferenciji su istaknuti dobri primjeri iz regiona, realizovani tokom prethodne faze projekta završene u maju, među kojima je i crnogorski.

"U Crnoj Gori postoji Kodeks ponašanja za sudije, koji bi trebalo da obezbijedi pravdu, ali takođe i borbu protiv korupcije, organizovanog i privrednog kriminala.
To je od ključne važnosti i za ekonomski napredak zemlje", stav je Evropske komisije koji je prenio Kolin Vulf.

Pored toga u Crnoj Gori formiran je i etički komitet koji za cilj ima zaštitu akademskog integriteta, saopšteno je iz Ministarstva prosbjete.

"Na taj način ćemo mi u stvari pokušati da realizujemo osnovni cilj kada govorimo o akademskom integritetu, a to je u stvari promjena svijesti, odnosno uticanje na svijest svih ljudi u Crnoj Gori, da kršenje akademskog integriteta nije dobro i da na taj način mi u stvari izbjegavamo sve vidove korupcije i preventivno djelujemo", kazala je Mubera Kurpejović iz Ministarstva.

Zemlje obuhvaćene projektom nastaviće aktivnosti i u borbi protiv diskriminacije sa posebnim osvrtom na LGBT zajedicu.

U Hoorizontalni isntrument za Zapadni Balkan i Tursku, u drugoj fazi investiraće se 40 miliona eura. Novina je da su sloboda izražavanja i mediji postali njen sastavni dio.

"To je prirodni nastavak programa Jufreks, jedan koji je CG prva implementirala na prostoru Jugoistočne Evrope unaprijeđenja ambijenta slobode izražavanja i usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope. Crna gora se nalazi pred trećim ekspertskim čitanjem svog nacionalnog medijskog zakonodavstva sa visokim stepenom usklađenosti sa Savjetom Evrope. Ovo je prvi put daCrna Gora ima trostruku međunarodnu ekspertizu", poručio je Željko Rutović iz Ministarstva kulture.

Do 2022. godine, pred Zapadnim Balkanom i Turskom je obiman posao, tokom kojeg treba da sprovedu 40 predviđenih aktivnosti koje će pomoći evropske integracije zemalja i omogućiti ekonomski napredak.

Bojan Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније