Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 10. 2019. 12:53   >>  22:12

DANI SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA

Pokazna vježba u OŠ "Branko Božović"

Pokazna vježba, simulacija zemljotresa i evakuacije realizovana je, danas, u okviru kampanje "Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019, Budi odgovoran – smanji rizik", u OŠ "Branko Božović" u Podgorici.

Ministarka i predsjednica Komisije za procjenu šteta Marija Vučinović izjavila je da vježba koju je danas realizovala jedinica Direktorata za vanredne situacije još jedna u nizu aktivnosti koje se sprovode kao dio tekuće kampanje i nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa.

"U saradnji sa UNICEF-om, GIZ-om i OEBS-om realizovali smo projekte koji se upravo fokusiraju na osnovce, djecu u vrtićima, ali i izradili planove zaštite i spasavanja i realizovali u praksi vježbe u Centrima za osobe sa invaliditetom", kazala je ministarka, dodajući da će ovakve i slične aktivnosti Vlade i njenih partnera biti i dalje u fokusu kako bi se na najbolji i najkvalitetniji način odgovorilo svim izazovima.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je kazao da je Crna Gora područje sa potencijalnim rizikom od zemljotresa, te da sistem mora konstantno jačati kapacitete za odgovor na tu i sve druge vrste nepogoda.

"Moramo znati kako postupiti u slučaju zemljotresa, jer to može pomoći da se smanji broj žrtava. U tom pogledu smo i danas organizovali ovu vježbu za koju cijenim da je izvedena vrlo profesionalno, da su jasno vidljive procedure postupanja djece i zaposlenih u školi i svih učesnika u sistemu", poručio je Nuhodžić.

On je istakao da je današnja vježba, istovremeno, i poruka drugim rukovodiocima škola, javnih ustanova, privrednih društava, da izrade planove zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, te da bar jednom godišnje uvježbavaju procedure djelovanja u cilju smanjenja rizika od većih stradanja.

"Vježba je izvedena u okviru kampanje i obilježavanja Međunarodnog dana smanjenje rizika od katastrofa, a njime smo unaprijedili kapacitete i procedure djelovanja u ovakvim stvarnim situacijama", pojasnio je Nuhodžić.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić – Vučinić, kazala je da je Vlada u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, već 2013. godine uspostavila među-predmetni program u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, za obrazovanje nastavnika u osnovnim i srednjim školama u ​​Crnoj Gori.

Tako je, prema njenim riječima, u okviru postojećeg programa obučeno oko 200 nastavnika, za dalju edukaciju učenika na temu smanjenja rizika od katastrofa.

Prilog: Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније