Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pr Centar; Objavila: M.M ]

11. 10. 2019. 10:57 >> 10:55

ĐUROVIĆ ISTAKAO

Potraga za nestalima ne zastarjeva

Potraga za nestalim osobama nikad ne zastarjeva, a policijski službenici u Crnoj Gori odmah nakon primanja prijave o nestanku, preduzimaju sve mjere u cilju pronalaska, što nije praksa policija u regionu, saopštio je rukovodilac potražne djelatnosti u Sektoru kriminalističke policije Saša Đurović.

On je,  u intervjuu za PR Centar, kazao da je u 2018. godini Upravi policije prijavljen nestanak 187 osoba od kojih je 185 pronađeno i za njima je izvršena obustava potraživanja, dok se za dva lica i dalje traga. 

„Od navedenog broja nestalih osoba 187, prijavljen je nestanak 82 maloljetnika i svi su pronađeni. Tokom prvih devet mjeseci ove godine prijavljen je nestanak 131 lica. Uprava policije, po osnovu terenskog i operativnog rada, od ukupno nestalih 131 lica pronašla je 123 lica za kojima je izvršena obustava potraživanja, za osam osoba i dalje se aktivno traga. Od 131 osobe, prijavljen je nestanak 40 maloljetnika. Sva maloljetna lica sa pronađena“, rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, prijavu o nestanku u većini slučajeva vrši porodica, rodbina, mještani, socijalne i druge institucije, po mjestu prebivališta nestalog lica nadležnom centru ili odjeljenju bezbjednosti Uprave policije.

„Sektor kriminalističke policije odmah po nestanku obaviještava sve policijske oragnizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i hitno nalaže preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrola, operativnih provjera, a posebno kontrole na graničnim prelazima“, naveo je Đurović. 

On je pojasnio da se, nakon zaprimanja prijave o nestanku, svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti formira dosije nestalog lica, u kojima se nalaze sve operativne i policijske informacije. 

„Tu prije svega mislim na sva prikupljena saznanja od porodice, motiv udaljenja od kuće, psihološki presjek lica i socijalni uslovi nestalog lica“, rekao je Đurović. 

On je kazao da se, nakon prikupljenih saznanja i izvršenih operativnih provjera, odmah preduzimaju mjere traganja u mjestu prebavišta, „preduzimaju se nacionalne mjere traganja na cjelokupnoj teritoriji Crne Gore i po potrebi, posredstvom Interpola, obaviještavaju se policije u regionu ili u inostranstvu“. 

„To znači da imamo operativna saznanja da se nestalo lice nalazi u regionu ili negdje šire“, pojasnio je Đurović.

U okviru tih mjera traganja, kako je dodao, obavezno se koriste štampani ili elektronski mediji, davanjem fotografije i opisa nestalog lica. 

„Takođe se intenzivno preduzimaju terenske provjere, provjere u državnim ustanovama (đačkim domovima, zdravstvenim ustanovama, obrazovnim i vjerskim institucijama, ugostiteljskim objektima)“, rekao je Đurović. 

Takođe, kako je rekao, uporedo vrši provjera telefonskog saobraćaja i njegovo lociranje, „a kontinuirano se preduzimaju pretrage terena, pregledi, pretresi, obilazak otvorenih i zatvorenih prostora u mjestu prebivališta, gdje postoje operativna saznanja da se tu lica okupljaju“. 

Na pitanje koji su to najčešći uzroci nestanka lica, Đurović je pojasnio da dosadašnje policijske aktivnosti koje su preduzimane u okviru te problematike pokazuju da su najčešći uzroci nestanka ili udaljenja od kuće prije svega porodični problemi.

„Zatim, sklonost asocijalnom ili devijantnom ponašanju, psihosomatski, emotivni, finansijski, loše ocjene i problemi u školskim institucijama. To su najčešći uzroci udaljavanja, odnosno nestanka lica“, rekao je Đurović.

Upitan koliko vremena je potrebno da prođe da bi se neka osoba smatrala nestalom i da bi policija preduzela aktivnosti, Đurović je kazao da odmah nakon zaprimanja prijave o nestanku, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica.
„Nije praksa kao kod policija u regionu da prođe 24 sata, a kod nekih 48 sati. Službenici Uprave policije Crne Gore odmah preduzimaju mjere i radnje“, pojasnio je Đurović.

Potraga za nestalim licima, kako je istakao, ne zastarijeva. 

„Ona se obnavlja i na lokalnom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou sve do njihovog pronalska ili pronalaska beživotnog tijela. Jedino nadležni sud može da donese rješenje o proglašenju nestalog lica mrtvim, shodno Zakonu o vanparničnom postupku“, kazao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније