Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 10. 2019. 09:36 >> 09:39

SEEIIST PROJEKAT

Onkolozi Mediterana upoznati sa hadronskom terapijom za kancer

Ministarka nauke Sanja Damjanović je na međunarodnom medicinskom skupu u Budvi, koji povezuje nauku i onkološke klinike Mediterana, upoznala učesnike konferencije sa SEEIIST projektom, koji predstavlja budući regionalni institut baziran na liječenju kancera uz pomoć hadronske terapije - najsavremenije i najuspješnije metode za liječenje ove bolesti.

Damjanović je istakla da se ovom metodom zračenja tretira maligno i ne oštećuje zdravo tkivo i da je procenat da pacijent preživi pet godina nakon tretiranja preko 90 odsto, za razliku od konvencionalne metode radioterapije, gdje se procenat preživljavanja kreće između 10 i 20 procenata.

Ističući i kako je za naš region karakteristična visoka smrtnost oboljelih od kancera, čak i do 3 puta viša u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, Damjanović je dodala da će SEEIIST Institut biti i centar za istraživanje kancera, gdje bi se regionu omogućili značajni iskoraci kako u nauci, tako i u oblasti biomedicine.

Obzirom na to da je ovo prije svega projekat zdravlja, a imajući na umu da je kao projekat nauke već uspio, jer ima podršku najprestižnijih naučnih institucija poput CERN-a i GSI-a, Damjanović je pozvala i danas prisutnu zajednicu onkologa da pruže podršku SEEIIST projektu.

Trodnevni međunarodni medicinski događaj koji povezuje nauku i onkološke klinike Mediterana počeo je juče u Budvi u organizaciji Asocijacije radioterapije i onkologije mediteranskog područja (AROME).

Prisutne su ispred AROME asocijacije pozdravili prof dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju Crne Gore i Josef Gligorov, profesor medicinske onkologije na Univerzitetu Sorbona u Parizu, dajući osvrt na dosadašnji rad, aktuelna dešavanja, kao i buduće djelovanje ove Asocijacije.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović je govorio o borbi protiv kancera u Crnoj Gori, a istakao je da se od ove konferencije očekuju zaključci, koji će biti u interesu što boljeg liječenja oboljelih od malignih bolesti i koji će se uzeti u obzir prilikom određivanja daljih smjernica zdravstvene politike u našoj zemlji.

Tokom ove međunarodne medicinske konferencije, na kojoj će učestvovati blizu 70 eksperata iz oblasti onkologije i radioterapije iz mediteranskog područja, naročita pažnja biće posvećena inovacijama u dijagnostici i tretiranju kancera, a poslednjeg dana konferencije će se održati specijalna edukativna predavanja o izazovima u ovim oblastima sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju u organizaciji Evropske škole onkologije (ESO).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније