Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 10. 2019. 16:42   >>  16:42 2

PRISTUP INFORMACIJAMA

Uspostaviti balans između prava i legitimnog ograničenja

Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ako je neophodno, treba promijeniti tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, poručio je šef jedinice u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

Haglajtner je na sedmom sastanku Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore istakao da je diskusija zasnovana na crnogorskoj Strategiji reforme javne uprave i Programu reformi upravljanja javnim finansijama.

„Značajna sredstva EU podrške biće na raspolaganju Crnoj Gori samo ukoliko nastavi da napreduje u oblasti upravljanja javnim finansijama“, rekao je Haglajtner.

On je kazao da je vezano za Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama, stav Evropske unije jasan.

„Ako je neophodno mijenjati taj zakon, to treba uraditi tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, na primjer iz bezbjedonosnih razloga“, ocijenio je Haglajtner.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović kazala je da su ohrabreni ocjenama iz posljednjeg Izvještaja o napretku Evropske komisije (EK) koji pokazuje da je Crna Gora pravom putu.

Ona je istakla da su usvojili niz zakona prošle godine koji predstavljaju okosnicu zakonodavnog okvira u procesu reforme.

"U prethodnom periodu bili smo fokusirani na sve oblasti prepoznate Strategijom reforme javne uprave i Akcionim planom 2016-2020, tako da smo od prethodnog PAR sastanka realizovali zaključke sa posljednjeg, šestog sastanka Posebne grupe“, istakla je Pribilović.

Prema njenim riječima, napredak je ostvaren.

"Napredak je i prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, koji pokazuju da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu“, rekla je Pribilović.

Ona je podsjetila da je u ovoj godini porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama za 66 odsto u odnosu na 2017. godinu kada je bilo 42 odsto.

„Prema regionalnom istraživanju Balkan Barometra Crna Gora je država u regionu u kojoj je najveći procenat ispitanika zadovoljno efikasnošću administrativnih procedura“, istakla je Pribilović.

Ona je dodala i da je crnogosrska Vlada najotvorenija u regionu što, kako je kazala, potvrđuje regionalno istraživanje koje je sproveo civilni sektor.

Predmet sedmog sastanka je razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reformi i planiranih aktivnosti sa fokusom na proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unaprjeđenje službeničkog sistema, pitanjima ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama i drugo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније