Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

10. 10. 2019. 06:54   >>  14:35 11

ODBAČENA PRIJAVA CP

"Amfilohije nije širio govor mržnje"

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, podnijetu 11. januara – zbog krivičnog djela izazivanje rasne, nacionalne i vjesrke mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika, uz obrazloženje da ne postoji osnovana sumnja da je počinio "prijavljeno krivično djelo, ni bilo koje drugo krivično djelo iz nadležnosti Višeg tužilaštva".

Uputili su Crnogorski pokret da, ako su nezadovoljni ovom odlukom, imaju pravo da preduzmu gonjenje mitropolita Amfilohija podnošenjem optužnog prijedloga Višem tužilaštvu u Podgorici, ali i da mogu Vrhovnom državnom tužilaštvu da podnesu pritužbu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave, piše Pobjeda.

OBRAZLOŽENJE

"Istovremeno vas obavještavam da je krivična prijava podnijeta protiv Radovića zbog krivičnog djela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica dostavljena Osnovnom tužilaštvu u Podgorici radi ocjene da li se u radnjama prijavljenog stiču elementi prijavljenog ili drugog krivičnog djela iz nadležnosti osnovnog tužilaštva", poručila je tužiteljka u Višem tužilaštvu u Podgorici Tatjana Begović.

Crnogorski pokret podnio je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su "brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji koje je okvalifikovao riječima: Nije to ni čudo, jer su oni nasljednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog svjetskog rata".

"Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku, sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni da nas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti. Oni bi da otmu hramove, proglašavajući ih za državne. To je još jedno bezumlje. To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata", citirali su oni u prijavi riječi mitropolita Amfilohija.

UPOZORENJE

Upozorili su da on "ovakvom izjavom naoružava vjerujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema Crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostoga naroda koje prijete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi“.

"Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaja funkciju instrumenta velikosrpske politike koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru „sirijski scenario“ i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji", navedeno je, pored ostalog, u prijavi.

"Nalazim da se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog djela izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje", navela je tužiteljka Begović, obrazlažući i kako "radnja izvršenja osnovnog oblika ovog krivičnog djela podrazumijeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

Pravnom ocjenom, navela je ona, ocijenila je da se govor mitropolita Amfilohija "kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore“, te da „nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi".

"Upotreba termina 'autofekalna crkva' može biti uvredljivog karaktera, ali sama uvredljivost ne znači i mržnju, a još manje pozivanje na nasilje. Takođe, govor prijavljenog Radovića sadržao je kritiku upućenu prvenstveno na račun crnogorskih vlasti, a ne crnogorskog naroda, sa kojeg razloga ovaj tužilac nalazi da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Radović Risto izvršio krivično djelo izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika", ocjena je tužiteljke Begović.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније