Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 10. 2019. 19:50   >>  19:53

RE POPULACIJA

Uz pomoć mentora 102 učenika završila razred

Programom mentorske podrške u prošloj školskoj godini bilo je obuhvaćeno 108 učenika romske i egipćanske populacije, od kojih su 102 uspješno završila razred, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi.

 

Iz te NVO su kazali da drugu godinu zaredom sprovode projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada.

Cilj projekta je, kako su naveli, pružanje podrške crnogorskim romskim i egipćanskim učenicima koji redovno pohađaju srednju školu.

Oni su dodali da se u sklopu projekta realizuje program mentorstva za učenike kojima se tim putem pruža dodatna pomoć i podrška u praćenju redovnosti pohađanja nastave, školskog uspjeha i socijalizacije u školi.

“Program obuhvata sve škole u Crnoj Gori u kojima ima učenika iz ove populacije, koji su redovni učenici srednjih škola”, kazali su iz te nevladine organizacije.

Kako su naveli u toku prethodne školske godine programom su obuhvaćene 22 škole u Crnoj Gori, u kojima je angažovano ukupno 37 profesora koji su pratili školske performanse učenika do kraj godine.

Kao rezultat projektnih aktivnosti, od obuhvaćenih 108 učenika, 102 učenika su uspješno završili razred, a od tog broja 20 njih je završilo srednju školu.

“Od pomenutih 20 učenika koji su završili srednju školu, jedanaestoro se zaposlilo, dok dvoje učenika čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji”, ističe se u saopštenju.

Prema analizama te NVO, od početka školske 2019/20, u srednjim školama 30 odsto je više učenike RE populacije u odnosu na prethodnu godinu.

“Aktuelan je konkurs za prijave zainteresovanih profesora koji bi pružali mentorsku podršku učenicima za školsku 2019/20 godinu. Trajanje poziva je do 10. oktobra”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније