Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

09. 10. 2019. 16:00   >>  20:12 1

PREKOGRANIČNI PROBLEM

Uginule životinje plutaju Bojanom

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove obišli su danas rijeku Bojanu, kako bi hitno pokušali da riješe ekološki problem uginule živine koja danima pluta donjim tokom te rijeke.

Nakon što je 30. septembra prijavljeno da Bojanom plutaju mrtve kokoške, građani su se ponovo obratili inspekciji.

“Nakon nove prijave građana da se otpad ponovo pojavio u Bojani, danas je organizovana akcija obilaska terena, uz podršku Uprave policije. Utvrđeno je da se na više lokacija uzvodno uz obalu Bojane, na potezu od ušća do naselja Rače, nalazi značajna količina plastičnih kesa sa uginulom živinom, leševa kokošaka koji plutaju vodom, kao i leševi krave i svinje”, saopšteno je iz Ministarstva.

 


Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković koja je koordinirala obilaskom terena, istakla je da sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine.

Prekogranični problem

Takođe, pravac strujanja rijeke ukazuje na nanošenje otpada sa albanske na crnogorsku stranu obale Bojane.

“Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može prenijeti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najvjerovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković.

Ona je ponovila da je problem prekogranične prirode evidentan i da za njegovo rješavanje treba pokrenuti komunikaciju sa nadležnim službama u Albaniji, jer je nedopustivo da se ovakvi slučajevi ponavljaju.

“Kao zemlje regiona sa aspiracijama za članstvo u EU, što podrazumijeva usvajanje i poštovanje standarda u svim oblastima, nažalost svjedočimo ovakvoj situaciji gdje se uginule životinje bacaju u rijeke“, ocijenila je Daković.

Kako su istakli, danas je planirano i da se odmah krene u akciju sakupljanja otpada iz vode. Očekujemo da će akcija, u saradnji sa policijom i Službom zaštite i spašavanja do kraja dana početi.

Obzirom na uočenu količinu kesa u vodi, prilikom obilaska gornjeg toka rijeke, procjenjuju da za sakupljanje tog otpada treba više dana.

“Na terenu su danas bili i mještani Ade Bojane i ribari, koji su se Upravi obratili za pomoć u rješavanju problema, a koji su prethodnih dana, u skladu sa svojim mogućnostima, uklanjali kese sa živinom ispred svojih objekata. Oni su pozdravili zalaganje i posvećenost Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane i Uprave policije da se riješi ovaj ekološki problem za koji kažu da je prava sreća što se nije desio tokom turističke sezone”, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je 30. septembra nakon prijave građana da se u rijeci Bojani, prema Adi, nalazi veći broj kesa sa uginulom živinom, veterinarski inspektor je izašao na lice mjesta, utvrdio da su leševi živine u fazi raspadanja i da se područjem širi jak neprijatan miris.

Tom prilikom, kako dodaju, inspektor je uzeo uzorke i poslao na analizu kako bi se utvrdilo da li se radi o nekoj od opasnih zaraznih bolesti. Pronađena količina je neškodljivo uklonjena. Uprava je tada obavijestila i vodoprivrednu i ekološku inspekciju, kao i komunalnu inspekciju Ulcinj. Takođe, kontaktirana je granična policija sa tog područja u cilju praćenja toka Bojane, odnosno eventualnog utvrđivanja porijekla uginulih kokošaka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније