Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

09. 10. 2019. 14:38   >>  20:01 1

O POVEĆANJU ZARADA

Nedopustivo da ljekar ima manju platu od funkcionera

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je izvjesno povećanje plata zaposlenima u zdravstvu i da je sada potrebno za to naći održiv model, dok ministar finansija Darko Radunović smatra da su zahtjevi zdravstvenih radnika visoki i nerealni.

Hrapović je na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje rekao da je povećanje zarada gotovo izvjesno, ali je sada potrebno naći održiv model. On je naveo da je prethodni period, bio period fiskalne konsolidacije što je onemogućilo rast plata u javnom sektoru.

"U intenzivnim smo pregovorima sa reprezentativnim sindikatima i Ministarstvom finansija i očekujemo da je povećanje plata zdravstvenim radnicima izvjesno”, rekao je Hrapović i dodao da su način i model povećanja predmet razgovora.

On je kazao da od stupanja na dužnost ministra zdravlja snažno podržava povećanje plata zdravstvenim radnicima i dodao da je bolji standard zaposlenih u vrhu prioriteta Ministarstva zdravlja.

On je naveo da se više od 400 ljekara iz Crne Gore nalazi na specijalizaciji, za šta država godišnje izdvaja oko tri miliona eura.

Fiskalna konsolidacija u toku

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je period fiskalne konsolidacije još u toku i da će trajati do naredne godine, ili i da je teško parcijalno posmatrati i povećavati plate.

On je rekao da se ne slaže sa izjavom Hrapovića da je povećanje zarada izvjesno, navodeći da će biti izvjesno kada se to utvrdi na Vladi i prođe parlament.

Radunović je ocijenio da su zahtjevi za povećanjem zarada opravdani, ali da se plaši da su u obimu i očekivanjima sindikata nerealni.

“Procenti koji su saopšteno su previoski i nerealni. Nijesam siguran da ćemo to moći u ovom trenutku da prihvatimo”, rekao je Radunović ali nije precizirao o kolikim procentima je riječ. On je kazao da zahtjevi moraju biti razmotreni sa velikom pažnjom.

Prosječna plata ljekara u avgustu 952 eura

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić saglasan je da je nedopustivo da ljekar ima manji koeficijent zarade od nekih funkcionera i službenika.

"Hirurg mora imati najveću platu u državi, veću i od bilo kog funkcionera", rekao je Čirgić i dodao da je prosječna plata ljekara u avgustu iznosila 952 eura, a medicinske sestre 497 eura.

On smatra da treba tražiti modalitet da se nagrade oni koji rade najkompleksniji posao i najduže vremena tokom mjeseca.

Za četiri godine Crnu Goru napustilo oko 150 ljekara

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić navela je da ne postoje zvanični podaci koliko ljekara napusti Crnu Goru.

Ona je kazala da je prema podacima Sindikata doktora medicine za četiri godine Crnu Goru napustilo oko 150 ljekara.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, ocijenila je da zarade moraju biti povećane najmanje 30 odsto kako bi startna plata ljekaru bila hiljadu eura.

"Ukoliko to ne bude moguće mi imamo mogućnost sindikalne borbe", poručila je Krivokapić.

Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević smatra da se značajno moraju povećati zarade zaposlenima u zdravstvu jer postoni opasnost da javni zdravstveni sistem ostane bez ljekara.

Ljekari nemaju normalne uslove za život i rad

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša kazao je da su crnogorski političari kreirali ambijent u kojem ljekari nemaju normalne uslove za život i rad i da je na njima to i da poprave.

"Sve dok ne stvorite jednake ili približno jednake uslove crnogorskim ljekarima, mi treba da imamo veće plate od slovenačkih ili njemačkih kolega, a ne neuporedivo manje", dodao je Mugoša.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su zarade zdravstvenim radnicima među najnižim u Evropi i da su prosječno u avgustu iznosile su 566 eura.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je nužno povećati plate ljekarima do kraja ove i početka naredne godine, ali kroz kolektivni granski ugovor.

On jekazao da su poslednjih godina, kada je riječ o zdravstvenom sistemu, dobre stvari urađene u dijelu infrastrukture i opreme.

Poslanik Demokratske partije socijalista Halil Duković kazao je da su ako nema zadovoljnih ljekara džabe ulaganja u zdravstveni sistem.

“Moramo povećati zarade zdravstvenim radnicima. Povećanje od 30 odsto ne znam da li je realno, ali po mom mišljenju je i malo”, naveo je Duković.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak ocijenila je da ima prostora u budžetu gdje se može uštedjeti i dati zdravstvenim radnicima, ali da ne postoji politička volja. Ona smatra da ljekarima treba povećati koeficijente, a ne procentualno zarade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније