Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 10. 2019. 10:49 >> 11:05

TRAJAĆE 20 DANA

Počeo post-seizmički monitoring morske faune

Počeo je post–seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja, nakon izvršenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima 4, 5, 9 i 10. Monitoring će, kako je saopšteno iz Uprave za ugljovodonike, trajati dvadesetak dana.

"Ovo ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i ima za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na predmetnim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru 2018. godine", navode iz Uprave.

Monitoring će, pojašnjavaju, biti obavljen sa broda Aran, koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja.

"U konačnom, cilj ovog monitoringa je dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja, i u konačnom, pokazati da li je i u kojoj mjeri realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na ovim blokovima. U ovom istraživnaju učestvuju i predstavnici Instituta za bilologiju mora", saopšteno je iz Uprave za ugoljovodonike.

Istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10 realizuju se u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

"U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније