Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2019. 20:55 >> 21:05

BESPLATNO NA SVIM NIVOIMA

O obrazovanju učiti od Finske

Crnu Goru čeka još posla u daljoj reformi obrazovanja. Jedna od država od koje možemo mnogo naučiti u u toj oblasti je Finska. Naša ekipa je nedavno boravila u Helsinkiju i istražila zbog čega Finska ima vrhunsko obrazovanje koje je besplatno na svim nivoima.

Prioriteti u nastavku reforme crnogorskog obrazovanja biće kreiranje inovativnih studijskih programa, razvijanje programa cjeloživotnog učenja, kao i jačanje istraživačkih kapaciteta. Jedan od glavnih problema ostaje usklađivanje tržišta rada i obrazovanja.

"Ono što ćemo raditi u tom pravcu je inteziviranje mobilnosti studenata i inoviranje nastavnog procesa - u smislu kombinovanog i učenja kroz studije slučaja ili virtuelne simulacije", kazala je prorektor za nastavu u UCG Đurđica Perovi.

U daljoj reformi obrazovanja, poručuju sa Univerziteta, najviše nam mogu pomoći međunarodni projekti u kojima već učestvujemo kao i praksa razvijenijih država. Jedna od njih svakako može biti i Finska, gdje je obrazovanje od osnovnog do visokog, potpuno besplatno, a temelj sistema je da školovanje mora biti isto za sve i dostupno svima.

"Ključna vještina koju naši đaci steknu je to što nauče kako da uče. Trudimo se da im pokažemo najbolji način za sticanje znanja tj. da nauče tehnike učenja koje će koristiti i kasnije. Takođe, želimo da steknu neke društvene vještine koje će koristiti i u budućnost", kazala je Dženi Mertaniemi profesorica u srednjoj školi.

Finska je jedinstvena u svijetu i po tome što ne izučavaju predmete već pojave. Tako umjesto klasičnih lekcija učenici i profesori istražuju jednu temu sa nekoliko aspekata. U Finskoj takođe vjeruju da je od učenja podataka napamet, važnije da djeca budu spremna za životne izazove.

"U školi mi se najviše sviđa što dobijete osjećaj da uspijevate u nečemu i zbog toga želite i dalje da učite", kazala je učenica Šarlot Alholm.

"Mislim da imamo bolji sistem od Švedske. U Švedskoj su većinom privatne škole koje se moraju plaćati, a ovdje je sve besplatno", kazao je učenik JOhanes Fogelhelm.

Iako skoro da nemaju klasičnih testova u toku školske godine, đaci u Finskoj već godinama postižu vrhunske rezultate na međunarodnom PISA testiranju, a često su i prvi na svijetu.

"Kada dajem testove učenicima, nikada im ne kažem to prije časa da ne bi preživljavali stres. Doživljavam to na neki način kao i svoje testiranje, jer će to pokazati koliko su razumjeli predmet koji predajem, jer ako se pokaže da neki dio gradiva ne poznaju moj posao je da im to ponovo predajem kako bi shvatili. Ne testiramo djecu samo zbog ocjena. Svakako da je i to važno, ali meni kao učitelju je bitnije da vidim da li sam ih dobro naučila kako bi dobili što bolje ocjene", kazala je učiteljica u osnovnoj školi Marjo Dilstorm.

Kreativnost je temelj finskog obrazovnog sistema a jedno od ključnih načela da sve što se nauči pod pritiskom brzo se i zaboravlja. Zato i ne treba da čudi podatak da gotovo 70 odsto mladih Finaca nakon završene škole upisuje fakultet, što je jedan od najboljih rezultata u EU.

Borislav Višnjić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније