Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2019. 16:22   >>  16:21 1

BIJELO POLJE

Djeci u Pripčićima potrebna nova škola

U bjelopoljskom naselju Pripčiće više od sedam decenija opstaje područno odjeljenje gradske škole "Risto Ratković". Staro zdanje, međutim nije funkcionalno i bezbjedno za 17 učenika. Ispucali zidovi i patos, krov koji prokišnjava i nedostatak toaleta ukazuju na to da je djeci tog naselja potrebna nova škola.

Dok neke škole ostaju bez đaka, u naselju Pripčiće je sve više djece u klupama. Izdvojeno odjeljenje Osnovne škole "Risto Ratković" međutim, staro je preko sedam decenija. Prvo školsko zvono začulo se davne 1946. godine i od tada se u objekat nije mnogo ulagalo. O tome svjedoče već oronule učionice.

"Zidovi oronuli i prozori, vrata, itd, patosne površine, sanitarne prostorije, toalet je van škole udaljen 20-30 metara od škole, što uvijek postoji opasnost od neželjenih posljedica", kazao je direktor škole Sinan Spahić.

Sagrađena od direka i čatme, mala škola opstaje ali u uslovima koji nijesu bezbjedni za 17. učenika mješovitih odjeljenja.

"Stalna je opasnost od urušavanja, i neželjnih posljedica koje možemo da izazovemo", kazala je učiteljica Jasmina Halilović.

O nefunkcionalnosti i dotrajalosti područnog odjeljenja škole "Risto Ratković" roditelji djece upoznali su Ministarstvo prosvjete. U dopisu upućenom prošle godine na tu adresu, naveli su da ruinirano zdanje treba zamijeniti novim, te da bi izgradnja škole doprinijela zaustavljanju dalje migracije mladih sa područja Pripčića. To je bio podsticaj da se razmijene kontakti između Ministarstva i lokalne uprave i razgovara o realizaciji projekta.

"Projektna dokumentacija je urađena, i građevinska dozvola za izgradnju te škole. Potrebno je obezbijediti finansijska sredstva, mislim da to nije neki veliki objekat, 120-130 kvadrata površine za potrebe te djece", dodao je Spahić.

Ono što je planirano i dalje je samo na papiru. Mještani Pripčića se nadaju da taj kraj ipak neće biti zanemaren. I u školi vjeruju da će djeca učiti u novom zdanju.

"Postoji dobra volja i to obećanje da će iskomunicirati sa timom, na lokalnom nivou, i da će se krenuti u pravcu izgradnje nove škole", kazao je Spahić.

Nadu da će se obezbijediti sredstva da se djeci poboljšaju uslovi, ulivaju višemilionska ulaganja Ministrasrstva prosvjete u bjelopoljsko obrazovanje. Kako je do sada sve što je obećano i ispunjeno, tako se i u školi Pripčiće očekuje da će se preduzeti dalji koraci i već urađen plan za novi objekat što prije realizovati.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније