Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

06. 10. 2019. 08:08   >>  08:06

BORBA PROTIV KRIVOLOVA

Dinamit se ne smije tolerisati

Gotovo dvije i po godine od kada je zaživio široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, država propušta priliku da oštrom politikom sankcija pošalje ozbiljnu opomenu za devastatore rijeka, jezera i mora.

U tom kontekstu, posjedovanje eksploziva naročito, ne smije se tolerisati i drugačije tretirati samo zato što je dinamit namijenjen krivolovu, a ne dizanju u vazduh plovila ili vozila. Jer, tanka je linija zloupotrebe i namijenjene ,,ćikete“, upozoravaju sagovornici.

U praksi, ekstremni vidovi nedozvoljenog ribolova, naročito upotreba dinamita ili devastirajući lov strujom, posebno na Skadarskom jezeru, ostaju neadekvatno kažnjeni. A krivolovci ,,kada padnu“, lako plate kazne pa nastave sa svojim aktivnostima...

Prema riječima Aleka Vukovića iz neformalne grupe građana Stop krivolovu, u praksi imamo za sada agilne akcije protiv dinamitaša koje ne dobijaju adekvatan sudski epilog, odnosno konkretniju krivičnu sankciju čime se obesmišljava trud i rad svih koji se bore protiv ove dugo tolerisane pošasti.

"Ribolovci, sportski ronioci, građani i pojedinci u saradnji sa neformalnom grupom Stop krivolovu i policijom i inspek-toratom za ribarstvo djeluju na terenu, ali nijesu poduprti adekvatnom kaznenom politikom", navodi on.

Opomena i nauk

On ističe da je dinamitašenje svedeno na mnogo manju mjeru, ali nije sasvim iskorijenjeno.

"Na to nas je podsjetio incident sredinom septembra kod Rta Mačka, na Luštici, gdje je sport-ski ronilac na dah snimio trenu-tak kada je osjetio strašno jaku detonaciju tokom ronjenja i to dok je bio uredno označen si-gnalnom bovom", kazao je Pobjedi Vuković koji je i član u Radnoj grupi za suzbijanje ribolova nelegalnim sredstvima koju je Vlada formirala kao odgovor na problem koji je kulminirao 2017. godine.

Za dvije godine dinamitaši su reakcijom građana, stalnim prijavama na koje su odgovarali policija i inspektori za ribarstvo izlaskom na teren u gotovo svako doba dana i noći, prorijeđeni

"Međutim izostaje konkretna i oštra kazna: u više od 10 slučajeva forenzikom je utvrđen kontakt sa dinamitom. Jedno lice kažnjeno je društveno korisnim radom. Zatvorska kazna u situacijama kad za to ima uslova bila bi jako korisna kao opomena i najbolji metod odvikavanja od ove bahate discipline koja ne samo da devastira ekosistem već debelo ruži imidž države kao turističke destinacije", kaže Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније