Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 10. 2019. 20:22 >> 20:21

BARNLI

"Digitalizacija isplativa investicija"

Proces digitalizacije veoma je važan za Javni servis koji mora biti relevantna institucija u društvu. Stoga, mora pokazati i svoje moderno lice, kaže za Dnevnik direktor pravnih poslova Evropske radiodifuzne mreže (EBU), Ričard Barnli. Naglašava da je stabilno finansiranje put ka povjerenju građana, te da Javni sevis mora voditi računa o identitetskim pitanjima. Neophodna je, kaže, i struktra rukovođenja u skladu sa evropskim standardima.

Ukoliko teži povjerenju građana, novim gledaocima i kredibilitetu, transforamcija svakog Javnog servisa je neminovnost. Kako, ekskluzivno za TVCG kaže direktor EBU-a, odnosno, Evropske radiodifuzne mreže, Ricard Barnli, digitalizacija naše kuće upravo trasira taj put ka profesionalizmu i nezavisnosti.

"Proces digitalizacije je veoma važan za Javni servis koji mora biti relevantna institucija u društvu. Stoga, treba da pokaže i svoje moderno lice. Svaki Javni servis treba da bude emitovan i online, s obzirom na to da sve više ljudi gleda televiziju putem intereta. Dakle, veoma je važno dovršiti proces digitalizacije. To jeste veoma skupo, međutim, isplativa je investicija, jer samo na taj način vaša medijska kuća može postati relevantna u digitalnom dobu", kazao je Barnli.

A da bi RTCG išla u korak sa evropskim standardima, naš gost iz Ženeve kaže da država mora obezbijediti dovoljno prihoda. Sredstva su neophodna za raznovrstan sadržaj, jer, kako naglašava, ko će drugi, ako ne Javni servis, edukovati svoje građane u mnogim sferama.

"Jasna je veza između dobrog i stabilnog finansiranja i povjerenja. Neko može reći, RTCG dobija dosta novca. Uporedimo to, međutim sa 5 miljardi koje dobija BBC. Da li je onda iznos koji RTCG dobija ‘dosta’. Pa i ne baš, Javni servis mora edukovati građane o kulturi i istoriji. Ukoliko RTCG ne vodi racuna o crngorskom identitetu i kulturi, ko će onda. Male zemlje, zbog uticaja inetreta, vremenom potpadaju pod rizik gubljenja svog jezika. Ovdje nije riječ o izdvajanju novca, već o ulogu u identitet i demokratiju vašeg društva", dodao je Barnli.

A da bi sve funkcionisalo kako priliči jednom nacionalnom Javnom servisu, neophodan je dobar zakonski okvir. Barnli kaže da zakon o crnogorskom emiteru, koji je u doradi, mora biti u skladu sa evropskim standardima.

"Kao zajednica evropskih emitera mi imamo princip po kojem Javni servisi treba da budu rukovođeni. Savjet nadgleda rad i garantuje nezavisnost, koju će građani primijetiti, što povećava povjerenje, a sa povjerenjem raste uspjeh. Sa uspjehom dolazi i veće ulaganje u Javni servis, bolje i stabilnije finansiranje", kazao je Barnli.

Očekivati, da politika bude zadovoljena je utopija, naglašava nas sagovornik. Ima, međutim, dobar recept koji garantuje da jedna medijska kuća posao obavlja kako treba.

"Ako vas stalno napadaju i kritijuju sve političke partije, znajte da, dok god se to dešava, onda dobro radite svoj posao", zaključio je Barnli.

Jelena Otašević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније