Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

04. 10. 2019. 14:50 >> 14:50
1

ROK DVIJE GODINE

Studenti neće dodatno plaćati magistarsku tezu

Master studije završavaće se bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu, saopšteno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa predstavnicima studenata Univerziteta Crne Gore Nevenom Mentović i Lazarom Nenezićem, te predsjednikom Studentskog parlamenta Danilom Jelovcem, a u vezi sa njihovim zahtjevom da se riješi pitanje plaćanja i realizacije master studija.

“U komunikaciji sa UCG-om koja je vođena prethodnih dana, utvrđeno je da se magistarske studije moraju završiti u roku koji je propisan Zakonom o visokom obrazovanju, a to znači najkasnije u naredne dvije godine, odnosno do kraja školske 2020/21 godine. Dogovoreno je i da će se master studije završiti bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu. Naravno, troškovi predviđeni Ugovorom moraju se izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata”, pojašnjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Dodatno, UCG će, u cilju stvaranja još kvalitetnijih preduslova za završetak master studija, uložiti dodatni napor kako bi se riješio potencijalni zastoj u izboru mentora, kao i sva druga pitanja koja se eventualno mogu otvoriti.

Sa Univerzitetom je postignut i dogovor o potrebi povraćaja sredstava svim onim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili uplatu preko iznosa utvrđenog školarinom.

Vlada će, sa druge strane, podržavajući napore Univerziteta za uspostavljanje cjelovitih i sistemskih rješenja za uvođenje dodatnog reda u realizaciju studija, preuzeti obavezu da opredijeli Univerzitetu nedostajuća sredstva po ovom osnovu.

“Pomenuto rješenje proizašlo je kako iz pažljive analize dopisa poslatog od strane studenata, tako i u intenzivnoj i konstruktivnoj komunikaciji sa UCG, koji je pokazao senzibilitet i otvorenost za rješavanje ovog pitanja. Vlada i Ministarstvo prosvjete će, zajedno sa UCG, nastaviti kvalitetnu saradnju na unapređenju sistema visokog obrazovanja, a vodeći, kao i do sada, računa o stavovima i potrebama studenata”, zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније