Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

04. 10. 2019. 15:27   >>  15:27

RADULOVIĆ OCIJENIO

Država stambeno pomaže osjetljive kategorije

Kroz Program socijalnog stanovanja od 2017. preko 2.000 stanova dodijeljen je osobama u stanju socijalne potrebe, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, na konferenciji "Pravo na adekvatno stanovanje - od ideje do sprovođenja" u organizaciji Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid i Platforme za razvoj adekvatnog stanovanja u Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori uspješno se sprovode programi stambene politike za osjetljive katergorije stanovništva, iako je nedostatak finansija izazov za uspostavljanje održivog sistema socijalnog stanovanja", ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Ministar je najavio da će kroz četvrtu fazu projekta "1.000+", još oko 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje, a kroz ovaj projekat do sada skoro 1.200 domaćinstava je riješilo stambeno pitanje po povoljnijim uslovima. 

"Kroz Regionalni stambeni program za raseljena i interno raseljena lica, od 2015. izgrađena su 62 stana u Nikšiću, 120 na Kampu Konik, 94 u Beranama, 51 na Koniku, u Herceg Novom je kupljeno 36 stanova za socijalno ugrožene porodice i izgrađen je Dom za stara lica u Pljevljima. Takođe, započeta je rekonstrukcija postojećih vojnih objekata – Vojni kompleks Trebjesa za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica u opštini Nikšić", naglasio je Radulović.

On je podsjetio i na projekat Izgradnje stanova solidarnosti koji sprovodi Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, a koji je izgradio više od 2.000 stanova.

Ministar je istakao i ulogu sindikata, privatnog sektora i neprofitnih organizacija u rješavanju stambenih pitanja i naveo da ni Evropska unija nema jedinstvenu politiku socijalnog stanovanja, već tu problematiku prepušta državama članicama.

"Opšteprihvaćen je princip koji podrazumijeva da se stambeni problemi rješavaju tamo gdje nastaju, na nivou lokalnih zajednica, uz manju ili veću finansijsku pomoć države", pojasnio je on.

Stan postao roba

Da je danas stan postao roba, smatra Igor Milošević iz ADP-Zid.

„Ta roba nije za zadovoljavanje osnovnih potreba građana, već za umnožavanje kapitala. To je velika opasnost”, kazao je Milošević i dodao da danas mnoge metropole ostaju bez stanovnika u cetru grada.

„Moramo voditi računa da se to ne dogodi Podgorici“, naveo je Milošević.

On smatra i da država ne upravlja na adekvatan način prostorom.

„Crna Gora nema adekvatan paravni okvir za razvoj adekvatnog socijalnog stanovanja“, navodi Milošević.

Upozorava i na praksu da se stanovi dobijeni po povoljnim uslovima, a prodaju po tržišnim.

„Ne smije nam se desiti da danas dobijete od bilo koga stan i da ga sjutra prodate po tržišnim cijenama. Možete da ga prodate po onim uslovima po kojim ste ga dobili, a onda da ga ustuplite onome ko nema mogućnost da stan kupi po tržištu“, zaključio je Milošević.

Mladenka Tešić, iz Delegacija EU u Crnoj Gori poručila je da adekvatno stanovanje ne podrazumijeva samo krov nad glavom.

„Adekvatno stanovanje podrazumijeva i dostupnost usluga infrastrukture i pravnu sigurnost posjeda kao što je definisano od Komiteta UN-a“, navela je Tešanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније