Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

03. 10. 2019. 14:33 >> 14:32
1

NVO I MEDIJI

Traže pomoć međunarodne zajednice oko Zakona o SPI

Oko 80 predstavnika crnogorskih nevladinih organizacija i medija uputili su otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, povodom predloženih izmjena Zakona o Slobodnom pristupu informacijama.

NVO i mediji pozivaju međunarodnu zajednicu da predstavnike državnih institucija podsjete na međunarodne obaveze i standarde u oblasti prava na slobodan pristup informacijama, saopšteno je iz MANS-a.


Napominju da predložene izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, medijima i NVO oduzimaju ključne mehanizme za uspješno istraživanje korupcije i organizovanog kriminala i praćenje kvaliteta sprovedenih reformi.

"Iz primjene zakona se, u susret parlamentarnim izborima, izuzimaju političke partije. Ovo bi definitivno, uz postojeće neprocesuiranje slučajeva političke korupcije, dodatno ugrozilo ambijent za održavanje fer i demokratskih izbora i dalje smanjilo već izuzetno nizak nivo povjerenja građana u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Vlada predlaže uvođenje takozvane zloupotrebe prava na pristup informacijama, pa se institucijama daje ogromno diskreciono ovlašćenje da, bez bilo kakvih kriterijuma, odbiju da objave informacije od javnog značaja.

"Suprotno međunarodnim standardima, Vlada drastično sužava pojam informacije, ponovo ostavljajući na volju državnim organima da proizvoljno procjenjuju da li neki podatak jeste ili nije informacija od javnog značaja" smatraju u MANS-u.

Naglašavaju da zmjenama zakona Vlada u potpunosti isključuje obavještajno-bezbjedonosni sektor, kao i sve informacije koje se dijele sa međunarodnim tijelima ili trećim zemljama, za koje Vlada odluči da su povjerljivi. Na taj način građanima se oduzima mogućnost da pred sudom provjeravaju da li su podaci zakonito proglašeni tajnom.

"Iako je opšte raširena zloupotreba poslovnih tajni na koje se institucije pozivaju kada skrivaju podatke od javnog značaja, Vlada nije ni pokušala da propiše definiciju tog pojma. I u ovoj oblasti postoje jasni međunarodni standardi koje je Vlada propustila da primijeni, već je ostavila na volju institucijama da sami tumače šta su poslovne tajne koje nisu propisane ni jednim važećim zakonom" poručuju iz ove NVO.

Nacrtom se, kažu, smanjuju obaveze institucija da proaktivno objavljuju podatke na internetu, iako Vlada zvanično tvrdi da će unaprijediti dostupnost javnih podataka na svojim sajtovima.

Zbog svega navedenog, poručuju da smatraju da su predviđene izmjene suprotne međunarodnim standardima i predstavljaju direktnu prijetnju radu civilnog društva i medija, omogućavajući ogroman prostor za korupciju i nezakonito skrivanje informacija od značaja za javnost.

Podsjećaju da je, kako kažu, iako limitiran, dosadašnji napredak u sprovođenju antikorupcijskih reformi postignut najvećim dijelom upravo zbog činjenice da su upravo NVO i mediji otkrivali konkretne slučajeve korupcije i tako alarmirali javnost da izvrši pritisak da se ključne reforme i sprovedu.

"Nakon više od jedne decenije koliko traje proces evropskih integracija Crne Gore, civilni sektor i mediji sada se suočavaju sa procesom koji može poništiti do sada sprovedene reforme u oblasti vladavine prava", zaključuje se u saopštenju, uz poziv da međunarodna zajednica pridruži potpisnicima u nastojanju da, kako poručuju, odbrane pravo na slobodan pristup informacijama i obezbijede da proces integracija Crne Gore u porodicu demokratskih zemalja ne bude zaustavljen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније