Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2019. 13:18 >> 13:17

SAVJET EVROPE

Napredak u zakonodavstvu po pitanju nacionalnih manjina

U Crnoj Gori je postignut napredak u zakonodavstvu po pitanju nacionalnih manjina i raseljenih osoba, dok se položaj Roma i Egipćana mora poboljšati, ocijenjeno je iz Savjeta Evrope.

U mišljenju, koje je danas objavljeno, navodi se da je crnogorsko društvo okarakterisano kao demokratsko, da je uspostavljen dobar zakonski antidiskriminacioni okvir i da je postignut napredak u rješavanju pitanja raseljenih koji su u Crnu Goru stigli sa Kosova devedesetih godina.

U mišljenju se ukazuje da su potrebni hitni napori za unaprjeđenje socijalne i ekonomske situacije Roma i Egipćana, kao i da je potrebno unaprijediti broj onih koji pohađaju školu.

Navodi se i da se predmet građanskog vaspitanja mora ponovo uvesti u obavezni nastavni plan i da se druge mjere moraju preduzeti za promociju interkulturalnog razumijevanja u školama.

U mišljenju, koje obuhvata period od juna 2013. do marta ove godine, piše da Crna Gora, kao nacionalne manjine, prepoznaje, Albance, Bošnjake, Muslimane, Rome i Srbe.

Ocijenjeno je da je konstruktivan i pozitivan pristup u primjeni Okvirne konvencije.

Ukazuje se da za Rome nije osigurana politička zastupljenost.

"Vlasti ulaže napore u jačanje međukulturnih odnosa i socijalne kohezije, ali treba da budu svjesni rizika naglašavanja razlika između manjinskih grupa u širem geopolitičkom i istorijskom kontekstu", kaže se u mišljenju.

Primijećen je opšti napredak u zakonodavnom i institucionalnom okviru.

Kako se navodi, povjerenje u Zaštitnika za ljudska i manjinska prava je poraslo.

"Pozivaju se vlasti da obezbijede da Zaštitnik ima ovlašćenja da donosi pravno obavezujuće odluke i pruža pravne ljekove u slučajevima diskriminacije", piše u dokumentu.

Ocijenjeno je da se Položaj Roma i Egipćana, posebno raseljenih, značajno poboljšao.

"Kamp Konik je zvanično zatvoren, gotovo je regulisanje pravnog statusa njegovih bivših stanovnika skoro završeno", navodi se u mišljenju.

Potreban je, apelovali su, dodatni rad na podizanju njihove svijesti o zdravstvenim pitanjima, posebno reproduktivnom zdravlju i upotrebi droga, kao i o važnosti obrazovanja u zajednicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније