Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2019. 12:36   >>  12:46 1

KAVARIĆ SAOPŠTIO

U Crnoj Gori 20 odsto majki doji

U Crnoj Gori 20 odsto majki doji djecu i taj procenat je u porastu, rekao je direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić, i dodao da je zadovoljan rezultatima u poslednje tri godine.

avarić je na konferenciji povodom Nacionalne nedjelje dojenja, koja se obilježava u prvoj sedmici oktobra, kazao da se kampanjom želi podići društvena svijest o prednostima dojenja kako bi se na taj način unaprijedilo zdravlje majke i djeteta.

"Po poslednjim istraživanjima oko 20 odsto majki doji, a razlozi za nedojenje su različiti, od komfornosti do stvaranja nemogućnosti uslovljene nedostatkom mlijeka ili nekom drugim problemima prilikom uspostavljanja laktacije", istakao je Kavarić.

On je naveo da je dojenje najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi potreba novorođenčeta za ishranu.

"Naučno je dokazano da bebe koje doje rjeđe obolijevaju u prvoj godini života, jer ono blagotvorno djeluje na psički i emocionalni razvoj djeteta, što su brojne studije i dokazale", kazao je Kavarić.

Dojenje je, kako je objasnio Kavarić, zdravo i za majke, a važna je i čulna i osjećajna veza koja se uspostavi između majke i bebe kao divno životno iskustvo prepuno osjećanja.

"Ne mogu da govorim o razlozima koji mogu natjerati majku da ne dodji, iako je svjesna svih činjenica o kojima se govori", rekao je Kavarić.

On je podsjetio da u Crnoj Gori svih 18 Domova zdravlja imaju škole za trudnice i roditeljstava, savjetovališta za brak i porodicu i reproduktivno zdravlje, gdje se savjetuju budući roditelji kako da omoguće uspješno dojenje.

Prema njegovim riječima, multidisplinarni timovi edukuju trudnice ili pokušavaju da ih edukuju o pravilnom dojenju i problemima koji se mogu javiti u toku procesa dojenja.

"S nadom u bolju satistiku, moramo propagirati dojenje i dati podršku madim majkama za dodjenje u javnosti", istakao je Kavarić.

On je najavio promotivnu kampanju u kojoj Asocijacija za preventivu pedijatriju zajedno sa UNICEF-om, Udruženjem roditelja a pod pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja želi da skerene pažnju javnosti na značaj pružanja podrške majkama da omoguće djetetu ishranu dojenje, a time bolji i zdraviji život.

Kampanja je, kako je rekao Kavarić, prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest mjeseci, kao i na značaj njegovog nastvka uz dopunsku ishranu do kraja druge godine.

"Ukoliko svi u društvu, na svakom mjestu i prilici iskreno stanemo ta ideja jedino tada može računati na uspjeh koji će rezultirati porastom procenta majki koje doje i djece koja time dobijaju eleksir zdravlja", poručio je Kavarić.

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Makavi Kogali je rekao da je dojenje važno zato što djeci omogućava najbolji početak života.

On je kazao da majke i očevi imaju najbitniju ulogu u dojenje, koje je bitno i za njih.

"Dojenje je dobro za majke, jer su istraživanja pokazala da ono sprečava i pojavu određenih bolesti", kazao je Makavi Kogali.

Izbor je , kako je rekao očigledan i vjeruje da će majka izabrati ono što je najbolje za njeno dijete.

"Zdravstveni podaci ukazuju da u Crnoj Gori oko 98 odsto žena se porodi u u zdravstvenoj ustanovi, na šta crnogorsko društvo treba da bude ponosno", istakao je Makavi Kogali.

Svega je, dodao je Makava Kogali 24 odsto djece koje bude podojeno tokom prvog sata nakon rođena, i postavlja se pitanje gdje se majke nalaze u tom trenutku.

Prema njegovim riječima, ovi podaci ukazuju na to da se radi o ključnoj oblasti za dodatno unapređenje i da zdravstveni radnici treba da budu nosioci promjena.

"Pozivam Crnu Goru da omogući svakom djetetu najbolji početak života koji počinju samim rađanjem", poručio je Makava Kogali.

Direktor direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević rekao je da se svijest kod majki mijenja, jer je došlo do povećanja procenta u prvom satu dojenja sa 14 odsto zna 20.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je 2015. godine donijelo vodič koje je namijenjen zdravstvenim radnicima i napravilo brušure koje su namijenjene roditeljima.

"Kodeks za dojenje donesen je 2017. godine, gdje se zabranjuje reklamiranje formula za dojenje", istakao je Knežević.

Po domovima zdravlja, napomenuo je Knežević formirana su savjetovališta za trudnice koja rade po programskoj šemi.

"Ministarstvo je zajedno sa UNICEF-om prošle godine pokrenulo projekat za ojačavanje rada patronažnih službi i sestara", istakao je Knežević.

Pedijatri, kako je rekao kroz rad sa roditeljima ohrabruju majke i razgovaraju o dojenju.

"Naučno utemeljenje činjenice govore u prilog tome da dojenje nama alternativu, osim u medecinskom indikovanom prekidu dojenja", zaključio je Knežević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније