Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2019. 12:03   >>  12:07

OCCRP

"Zakon o slobodnom pristupu informacijama antidemokratski"

Vlada Crne Gore treba da odustane od predloženih izmjena Zakona od slobodnom pristupu informacija, koje bi omogućile funkcionerima da sakriju informacije koje bez sumnje treba da budu dostupne novinarima i javnosti, poručili su iz Međunarodne novinarske organizacije OCCRP-a.

Iz OCCRP-a ocjenjuju da bi zakon političkim partijama dozvolio da odbiju zahtjeve za pristup informacijama o njihovim finansijama i drugim aktivnostima. Između ostalih ograničenja, kako dodaju, predložene izmjene bi takođe omogućile institucijama da odluče da li da objavljuju informacije.

Kao primjer, u saopštenju koje prenosi Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), OCCRP navodi da bi zahtjevi mogli biti odbijeni jer su "nerazumni", iako ne postoje adekvatni kriterijumi za razmatranje tih zahtjeva. Funkcioneri, kako dodaju, takođe mogu da odbiju da objave informacije ukoliko smatraju da je neko podnio "previše" zahtjeva za pristup informacijama.

"Nema izgovora za ovakav zakon", kazao je Dru Saliven, urednik i suosnivač OCCRP-a. "On je antidemokratski".

Iz OCCRP-a ocjenjuju da bi predloženi zakon stvorio nepremostive barijere za novinare koji nastoje da otkriju koruptivne i kriminalne radnje. Na taj način, kako su kazali, zakon bi doveo do podrivanja napora za povećanje transparentnosti i suzbijanje kriminala i korupcije – što su preduslovi ukoliko država želi da postane članica Evropske unije.

"Ove izmjene su još jedan dokaz da predsjednik Đukanović i njegovi bliski saradnici namjeravaju da očuvaju svoj režim. Ukoliko se usvoje ove izmjene, novinari neće moći da obavljaju svoj posao, i spriječiće da se država razvije u demokratiju kakvu narod Crne Gore zaslužuje", kazao je Saliven.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније