Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 10. 2019. 09:52 >> 09:51

BOGDANOVIĆ NA OTVARANJU

Raduje što na Sajmu knjiga ima sve više djece

U Podgorici je sinoć otvoren peti Internacionalni sajam knjiga, koji će trajati do subote. Zahvaljujući sajmu, prema riječima ministra kulture Aleksandru Bogdanoviću, poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona.

 

"Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga", rekao je Bogdanović.

Raduje podatak koji pokazuje, kako je rekao, da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece, kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po uzusu i potrebama najmlađih čitalaca.

"Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu", naglasio je on.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je kako je ovogodišnje izdanje sajma od višestrukog značaja.

“Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih koljena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi itekako kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo", rekao je Vuković.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović saopštio je da ovakav koncept, koji je naišao na podršku Ministarstva prosvjete, teži da približi učenicima knjigu i upozna ih sa bogatom tradicijom štamparstva u Crnoj Gori.

"Vjerujem da će Sajam otvoriti nova pitanja, podstaći na razmišljanja, ukazati na neke zaboravljene vrijednosti, ispisati neke nove stranice", zaključio je Mitrović.

Ovogodišnji sajam organizovan je u “Bemaks areni”, a uz brojne književne programe, a u sajamskom prostoru će svakog dana biti organizovani i maskenbali.

Sajam je otvoren do subote.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније