Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 10. 2019. 07:30 >> 07:41

CGO POZIVA

Kazniti sve koji podstiču nasilno ponašanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je sve aktere crnogorskog društva da zajednički gradimo društvo koje će naglašavati dostojanstvo svake osobe i odupirati se svakom obliku zloupotrebe moći i kroz odgovorno djelovanje pojedinca, grupe i institucije.

CGO je, povodom Međunarodnog dana nenasilja, pozvao sve subjekte društva da ulože više napore u stvaranje društvenih normi koje vode nenasilnim rješavanima sukoba, ali i nadležne institucije da sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.

"Da bi doprinijeli izgradnji društva, otvorenog za promjenu i usvajanje demokratskih vrijednosti i standarda, potrebno je postaviti temelje odgovornog djelovanja svakog pojedinca u svim društvenim promjenama. Jedino kroz sistem odgovornosti možemo doprinijeti kreiranju kulture nenasilja", istakli si iz CGO-a.

U Crnoj Gori se, kako napominju, bilježe brojni slučajevi nasilja nad novinarima, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja u školama, ali i nasilja koje se vrši urušavanjem institucija sistema.

"To prati izostanak adekvatnih procesuiranja i sankcija, kao i sistematičnog bavljenja uzrokom i posljedicama nasilja. Veoma mali procenat onih koji su žrtve nasilja su spremni da govore o ličnom iskustvu u vezi sa nasiljem, upravo zbog nesigurnosti da će biti zaštićeni od strane nadležnih organa. Uzroke možemo tražiti i u nezavršenom procesu suočavanja sa skorijom nasilnom prošlošću, koja nije ni u fokusu pravosudnih institucija niti ima mjesto u sadržaju istorijskih udžbenika.", saopštio je CGO.

Činjenica je, napominju, da su se na ovim prostorima desili strašni oblici nasilja nad civilnim stanovništvom tokom postjugoslovenskih ratova devedesetih godina, koji su ostavili za sobom žrtve, ali i neizvedenu odgovornost nad počiniocima a samim tim i neizvedenu pravdu za žrtve.

"Sve to ne unaprijeđuje sistem nenasilja i ne doprinosi poštovanju zakona i strateških dokumenata koji uređuju oblast nasilja, već dodatno viktimizira one koji su pretrpjeli neki oblik nasilja", navode iz CGO-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније