Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2019. 22:34 >> 23:38

PURIŠIĆ U RISNU

"Investicije u domove za stare 22 miliona"

Vlada je, zajedno sa partnerima, opredijelila oko 22 miliona eura za domove za stare u Crnoj Gori, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je danas boravio u radnoj posjeti Domu starih „Grabovac“ u Risnu, gdje je obilježen 1. oktobar - Međunarodni dan starijih osoba, kao i 50 godina postojanja te ustanove.

Purišić je kazao da je zadovoljan što u godini kada Dom starih u Risnu obilježava značajan jubilej ima priliku da, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i upravom Doma, svečano otvari Dnevi boravak za demenciju.

“Stvoreni su jedinstveni uslovi u našoj državi za osobe oboljele od demencije, kao i njihovo zbrinjavanje uz određene aktivnosti koje doprinose lagodnijem životu ove populacije“, rekao je Purišić.

Prema njegovim riječima, uspostavljanjem te usluge poboljšaće se kvalitet života starijih, pružiti korisnicima potrebna zaštita i stvoriće im se uslovi nalik porodičnom okruženju.

Purišić je podsjetio da je prije desetak godina Dom starih u Risnu bio jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi zbrinjavanjem starijih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica, dodajući da su kapaciteti Doma od 300 ležajeva popunjeni.

„Danas, pored ovog doma, postoje još dva - u Bijelom Polju, kapaciteta 210 ležaja, sa 175 korisnika i u Pljevljima kapaciteta 61 ležaj, sa 53 korisnika. U toku je izgradnja još dva doma za starija lica, u Glavnom gradu, vrijednog oko 12 miliona eura, kapaciteta 270 korisnika, i u Nikšiću, vrijednosti preko sedam miliona eura“, istakao je Purišić.

Takođe, kako je naveo, počele su pripreme za izgradnju staračkih domova u Plavu i Rožajama, kapaciteta od po 60 ležajeva, vrijednosti od po 1,2 milona eura.

„Ovim aktivnostima podigli smo ukupan nivo kvaliteta usluga u sistemu socijalne zaštite kada je riječ o starijim sugrađanima i u ranijem periodu obezbijedili potrebne kapacitete za oko 1,2 hiljade korisnika. Za ove potrebe, Vlada sa partnerima je opredijelila oko 22 miliona eura“, rekao je Purišić.

On je kazao i da je do sada otvoreno ukupno 11 dnevnih boravaka za starije osobe u crnogorskim opštinama, čije usluge koristi ukupno 140 korisnika.

„I u ovoj godini nastavljena je podrška pružanju usluge „Pomoć u kući za stare“ u 15 opština Crne Gore, sjevernog i centralnog regiona, kroz angažman 120 geronto-domaćica za oko 1,2 hiljade korisnika“, kazao je Purišić.

On je dodao da je za devet mjeseci ove godine za skoro 17 hiljada korisnika dodatka za tuđu njegu i pomoć iz budžeta je izdvojeno 10,8 miliona eura.

„Kroz angažman geronto domaćica, uz nastavak pružanja usluge „Podrška za život u zajednici“ i uz pomenuta materijalna davanja stvaraju se uslovi za ostanak starijih u prirodnom okruženju“, dodao je Purišić.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović kazao je da se uspješna saradnja lokalne uprave i Doma starih „Grabovac“ ogleda u činjenici da će Opština, za inicijalni period, obezbijediti potrebna sredstva za prevoz osoba kojima je ta vrsta pomoći neophodna.

Direktor Doma starih u Risnu Srđan Dragomanović kazao je da je u opremanje boravka za dementne osobe, koji sadrži multisenzornu salu i park uloženo 65 hiljada eura, da su urađeni po najvišim standardima i da se vodilo računa o svakom detalju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније