Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 10. 2019. 19:51   >>  20:03 1

LIDERKA SDP-A

Bez povećanja plata ne možemo zadržati ljekare

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović smatra da zaradama zapošljenih u zdravstvenom sistemu koje su prosječno u avgustu iznosile 566 eura, ne možemo zadržati naše najkvalitetnije ljekare i medicinske sestre. Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje prihvatio je njenu inicijativu za konsultativno saslušanje na temu "Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori".

“Zarade zapošljenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore su međunajnižima u Evropi i prosječno su u avgustu iznosile svega 566 eura. Jasno je da sa tim iznosom ne možemo zadržati naše najkvalitetnije ljekare i medicinske sestre i da već sada imamo situaciju da veliki broj njih odlazi iz naše zemlje, skoro isključivo zbog nezadovoljsva nivoom zarada”, navodi se u saopštenju.

Na sjednicu će biti pozvani predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva, Sindikata doktora medicine i Ljekarske komore, kao i ministry zdravstva i finansija.

“Smatram nedopustivim da se zarada ljekara specijaliste bude niže nego što je zarada zamjenika šefa kabineta predsjednika Vlade. Zbog toga želim da se o ovoj bitnoj temi razgovara na matičnom skupštinskom odboru i da svoje stavove iznesu i predstavnici Sindikata doktora medicine Crne Gore i Samostalnog sindikata zdravstva”, navoid se u saopštenju.

Vuksanović Stanković smatra da zapošljeni ne osjećaju nikakve benefite od povećanih poreskih prihoda.

“Predstavnici Vlade Crne Gore se u hvale kako su u proteklom period povećani poreski prihodi za 200 miliona eura i kako imamo visoke stope rasta BDP-a, međutim zapošljeni taj rast ne osjećaju, već suprotno, realna zarada ima pad od 3% po zvaničnim podacima”, navodi se u saopštenju.

Zbog sve navedenog smatraju da su se stekli uslovi za organizovanje posebne sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

“Na kojoj će se razmijeniti mišljenja o mogućnostima poboljšanja položaja zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, posebno u dijelu koji se odnosi na povećanje zarada u ovom sektoru”, istakla je predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније