Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 23:27 >> 23:32

PRIBILOVIĆ PORUČILA

Izazove prevazići regionalnim udruživanjem

U proteklih nekoliko godina ostvaren je značajan progres u reformi javne uprave. Uz svjesnost da tu zahtjevnu agendu ne možemo realizovati sami, smatramo da je regionalno udruživanje kapaciteta veoma značajno, kazala je ministarka javne uprave Suzane Pribilović, učestvuje na Političkom dijalogu na visokom nivou na temu izazova u javnoj upravi u zemljama zapadnog Balkana, koji se se ovih dana održava u Ljubljani.

Ministarka je kazala da posebnu zahvalnost upućuje RESPI, koja često okuplja zemlje regiona i koja je stvorila platformu za razmjenu iskustava koja su ključna za kvalitet i nastavak započetih procesa.

Konferenciju organizuje ReSPA (Reginoalna škola za javnu upravu), a domaćin je ministar javne uprave Republike Slovenije, Rudi Medved.

Slovenački ministar javne uprave Rudi Medved istakao je da svi okupljeni imaju zajedničku prošlost.

"Prošli smo kroz različite društveno-političke sisteme, imali smo zajedničku državnu upravu. Osamdeset godina zajedničke istorije ogleda se u zajedničkim izazovima u javnoj upravi, a ako se Evropska unija zasniva na povezanosti zemalja sa različitim upravama, zemlje u regionu dijele zajedničku istoriju i tradiciju u oblasti birokratije", rekao je Medved.

Važnost ReSpa-e u svijetlu reformi javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana naglasio je ministar javne uprave i informacionog društva Republike Sjeverne Makedonije, Damjan Mančevski, koji je istako da njegova vlada posvećuje posebnu pažnju izazovima javne uprave i digitalizaciji kroz nove projekte.

Direkorica ReSpa-e Ratka Sekulović, istakla je odličnu saradnju između ReSpa-e i mnogih drugih institucija i organizacija u regionu i šire. Podsjetila je da je ReSpa u maju 2017. godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa ministrom javne uprave Republike Slovenije, te da je taj dokument dokaz o tome da se u regionu vodi Dijalog na viskom nivou.

Ministar javne uprave Republike Srbije i lokalne samouprave Branko Ružić, naglasio je da je ReSpa obezbijedila umrežavanje ljudi koji rade isti posao: stvaraju javnu upravu koja će biti profesionalan, moderan, efikasan servis pružanja javnih usluga građanima.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, istakao je da je organizovanje ovakve konferencije jasan znak da su države članice EU spremne da svojim iskustvom i znanjem u procesu reformi pomognu zemljama zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, BiH se i dalje suočava sa brojnim izazovima kada je u pitanju reforma javne uprave, posebno u smislu nedostatka političke volje i spremnosti za nju, kao i nedostatka suštinskih kapaciteta.

Predstavnica Evropske komisije Ritva Heikinen, kazala je da je Politički dijalog jedinstvena prilika da se analizira prethodnih pet godina razvoja reforme javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana i da se razmotre prioriteti za budućnost.

Direktorica odjeljenja za javnu upravu u Albaniji Albana Kočiu, kazala je da je reforma uvijek dio razgovora, posebno kada je riječ o tome šta Albanija treba da postigne kako bi postala članica EU.

Politički dijalog posvećen je reformi javne uprave (RJU) i predstavlja priliku da ministri zaduženi za reformu javne uprave razgovaraju o brojnim pitanjima i modalitetima dalje saradnje na nivou regiona i šire. Pored ministara zemalja zapadnog Balkana i članova upravnog odbora ReSPA-e, ovaj događaj okuplja i visoke predstavnike Evropske komisije, OECD / SIGMA, CEF-a.

U okviru Dijaloga prezentovana su slovenačka iskustva u modernizaciji javne uprave, kao i dostignuća i izazovi u procesu reforme javne uprave Zapadnog Balkana.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније