Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 14:51   >>  14:51

BUDUĆI MAGISTRI PISALI REKTORATU

Traže ukidanje dodatnih 1.000 eura za odbranu rada

Studenti magistarskih studija crnogorskih fakulteta zatražili su danas da im Rektorat što prije odgovori na njihov prigovor na odluku Univerziteta Crne Gore (UCG) da plaćaju dodatnih hiljadu eura za odbranu magistarskog rada.

Studenti smatraju da magistarski rad nije klasičan ispit i da su plaćanjem dodatnih hiljadu eura diskriminisani u odnosu na prethodne generacije koje nijesu imale tu obavezu.

Studenti su u dopisu Rektoratu naveli da se osjećaju i "dvostruko" diskriminisano u odnosu na buduće generacije kojima će školovanje na istim studijama biti besplatno.

Univerzitet Crne Gore (UCG) zatražio je od studenata magistarskih studija da, preko plaćenog iznosa školarine uplate dodatnih hiljadu eura ili će u suprotnom biti ispisani.

Student ekonomskog fakulteta Bojan Popović je rekao da je jedini ustupak koji je napravljen plaćanje toga iznosa u ratama, ali da ukoliko se uplatnica sa uplaćenom ratom ne ponese do sjutra oni će biti ispisani.

Prema njegovim riječima, malo je neozbiljno da usmenim putem dobijaju sve zahtjeve koje UCG prosljeđuje.

"UCG je u kratkom roku odgovorio na medijske naslove, a našu peticiju nije i zato ih pozivamo da zajedno sa Ministarstvom prosvjete odgovore na zahtjeve kako bi smo našli neki kompromis", poručio je Popović.

On smatra da bi trebalo makar neki ustupak da se napravi za posljednju generaciju i studente koji su napisali rad.

Prema njegovim riječima, ono što koči studente da u što kraćem periodu napišu rad jeste i izbor mentora.

U zakonu je, kako je pojasnio Popović, definisano da jedan profesor odnosno mentor može maksimalno pet studenata da ima, ali konkretno na Ekonomskom fakultetu ima dvije hiljade studenata.

Ako imao desetak ili 15 profesora ne postoji način da se to završi u roku koji je predviđen.

"Takođe je i toku upis nove genaracije studenata magistarskih studija, ali ne postoji ni jedno obavještenje u kojima su oni informisani o "novim pravilima", istakao je Popović.

Popović je naglasio i da tužba stoji, ali da ne zna vrijeme kada će je pokrenuti, jer ih do sada još niko nije ugrozio.

"Ali kako je najavljeno u srijedu ćemo biti ugroženi, tako da ćemo se da vidimo šta ćemo tačno da radimo", zaključio je Popović.

Student magistarskih studija na Ekonomskom fakultetu Lazar Nenezić je rekao da im je nametnuto da od ove godine moraju svaki put kada ne odbrane magistarski rad dodatno plaćaju 1.000 eura.

"Studenti prihvataju da plaćaju dogovorenu cijenu, koja se nalazi i u ugovoru o studiranju, i sa tim oni nijesu imali nikakvih problema", istakao je Nenezić.

Problem je, kako je objasnio, novonastala situacija, koja zahtjeva od studenta magistarskih studija i da ako, zbog bilo kakvih problema ili situacija ne mogu da obrane taj rad, onda moraju da ga doplate.

"Takva praksa nije ranije postojala, i nije je bilo kada sam upisao magistarske, odnosno nijesu postojala vremenska ograničenja", rekao je Nenezić.

Prema njegovim riječima, magistarski rad se sad tretira kao prenešeni ispit, ali on je eksperstski rad.

Zahtjeve, kako je objasnio o plaćanju dodatnog novca nalazi se na na sajtu Univerziteta Crne Gore, a na sajtu Ekonomskom fakulteta rok za plaćenje je do sjutra.

"Mi bi voljeli da dođemo do nekog rješenja koje će biti adekvatno za sve nas", poručio je Nenezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније